La bellesa protegida d’Occitània

Maig 18, 2016

A la França més meridional i assolellada, on el vent mediterrani d’autan suavitza el clima i embogeix la gent, es troba Migdia-Pirineus (Midi-Pyrenées, en francès). Paisatges verds esquitxats de poblets amb encant, un patrimoni cultural excepcional i una gastronomia que ha apostat per la qualitat la converteixen en la destinació somiada per qualsevol viatger.

Just a l’altra banda dels Pirineus i integrada per vuit departaments, hi ha la regió més extensa de França i la primera a aconseguir suport europeu per desenvolupar un turisme veritablement sostenible que preservi la biodiversitat, posi en valor els espais naturals i contribueixi a la lluita contra el canvi climàtic. L’occitana Migdia-Pirineus dóna embranzida així als seus esforços per protegir els encants naturals que la converteixen en l’escenari ideal d’unes vacances verdes. La seva capacitat per atraure visitants, però, va molt més enllà.

La regió compta amb 26 Grans Llocs, una denominació creada el 2007 per destacar aquells punts que tenen un major interès reconegut a nivell nacional i internacional i que es comprometen a fer una aposta per la qualitat turística i la preservació del medi ambient. Entre aquests, hi ha ciutats com Caors, d’ambient meridional i arquitectura de pedra; Fijac, amb un conjunt de cases i palaus urbans de l’edat mitjana; o l’episcopal Albi, considerada Patrimoni Mundial per la Unesco. S’hi troben també poblacions més petites, però de gran valor històric, com la joia gòtica Còrdas d’Albigés, la majestuosa Sant Bertran de Comenge, d’origen romà, la medieval Sent Circ de la Pòpia o Concas, parada mítica del camí de Santiago. Així mateix, recull paratges naturals, com l’impressionant pont d’Espanya o l’extensa vall del Dordonya.

Verd protegit

Els quatre parcs naturals regionals –Grands Causses, Alt Llenguadoc, Pirineus Ariejans i Causses de Carcí– són espais rurals amb un patrimoni natural i cultural reconegut que enamora, sobretot, aquells qui opten per apropar-s’hi practicant el senderisme. El paisatge del parc de Grands Causses el defineixen els seus impressionants altiplans de roca calcària soscavats per l’aigua cristal·lina dels rius. El parc de l’Haut-Languedoc, que traça la frontera entreel Midi Toulousain i el Midi Languedocien, permet gaudir del contrast paisatgístic entre els verds prats i els camps de conreu, així com de les grandioses panoràmiques del massís de l’Espinosa.

Pel que fa al parc de les Causses de Carcí, té vint-i-dos indrets d’interès ecològic excepcional, paisatges magníficament modelats per l’aigua i un conjunt de penyasegats i canyons que esdevenen l’escenari ideal per a la pràctica d’esports d’aventura. A més, és possible admirar-hi una singular arquitectura camperola. Finalment, el parc dels Pirineus Ariejans comprèn valls i cims alts entre la frontera de l’Arieja i d’Andorra, com els de Montcalm o la Pica d’Estats, i un patrimoni prehistòric únic a Europa, d’entre el qual destaquen les coves pintades de Nhaus i del Mas d’Asilh.

Trilogia gastronòmica

Tres productes d’aquesta terra s’han convertit per mèrit propi en un reclam prou fort per justificar una visita a Migdia-Pirineus. El seu exclusiu foie-gras, que s’obté del fetge d’uns ànecs i oques criats a l’aire lliure i alimentats únicament amb blat de moro, s’ha convertit en emblema gal i es pot comprar aquí directament als productors. La tòfona negra, cultivada únicament en el Lot, és un símbol de Midi-Pyrenées. La varietat de Carcí és la més noble i el seu gust salvatge i extraordinari és molt apreciat pels xefs francesos. L’altre gran tresor gastronòmic de la regió són els formatges. I és que l’inconfusible Roquefort, que gaudeix de la Denominació d’Origen de Qualitat més antiga del país, és elaborat en unes coves naturals a prop del famós viaducte de Millau.

Aquests productes gastronòmics d’alt nivell es poden maridar amb els excel·lents vins de la zona, com el negre que es produeix a Caors o els que s’elaboren a Galhac a partir de les seves set varietats de vinyes autòctones. La combinació de sabors és la cirereta del pastís d’una destinació que ofereix tots els ingredients del viatge perfecte.


Deixa un comentari