Carbonell: “L’artrosi suposa incapacitat a les persones i un consum de recursos sanitaris bestial”

Agost 27, 2015

En el marc de la Jornada Sociosanitària organitzada per Mutuam el passat 19 de novembre, el cap del Servei de Reumatologia del Parc Salut MAR, Dr. Jordi Carbonell, va parlar sobre les patologies de l’aparell motor en la tercera edat. Aquesta és una crònica de la primera part de la seva intervenció.

"A la gent gran, generalment, quan no li fa mal una cosa li en fa mal una altra i, sovint, moltes coses alhora", va afirma el doctor Carbonell abans de compartir les conclusions d’un estudi fet als Estats Units sobre quin rol té el dolor en les caigudes de la gent gran. Entre els resultats, va destacar el fet que les caigudes tenen molta relació amb les quantitats de zones doloroses i la intensitat del dolor i que, en canvi, no en tenen amb la medicació. El doctor va explicar també que fa anys que se sap que el dolor crònic interfereix en el funcionament del cervell: altera la cognició, la concentració, l’equilibri i la memòria.

Entre les patologies que provoquen dolor a la gent gran, Carbonell va començar destacant-ne l’artrosi, per la seva alta prevalença. Respecte a aquesta, va assenyalar que no tothom que té imatges radiològiques té símptomes i que no sempre l’artrosi radiològica progressarà en artrosi simptomàtica. El doctor també va afirmar que l’artrosi suposa no només que les persones que la pateixen visquin molts anys amb discapacitat sinó també "un consum de recursos sanitaris bestial".

Evitem la sobreexploració

Carbonell va assegurar que procura no sotmetre els malalts a exploracions excessives, ja que per a ells són fonts de riscos i d’angoixa, i que, per això, s’ha d’anar amb cura de seleccionar només proves que tinguin alguna utilitat. Va recordar als assistents que l’artrosi només té tractaments pal·liatius, que tan sols es poden fer infiltracions i, quan no hi ha més remei, posar una pròtesi. Com a excepció, va assenyalar els casos en què hi ha complicacions en les parts toves al voltant de la zona artròsica. "Hem de tenir present que la causa del dolor, sobretot quan aquest és especialment intens o canvia de ritme, en una persona que té artrosi de genoll no té perquè ser l’artrosi", va alertar. El doctor va recordar que l’artrosi no dóna símptomes constitucionals i que en una mateixa articulació hi poden haver diferents problemes de salut alhora.

Carbonell va oferir algunes recomanacions per al tractament d’aquesta malaltia, tot i reconèixer que s’han d’aplicar segons el pacient. La primera d’elles, la de ser conscient de les comorbiditats que poden existir en preparar el pla terapèutic. També va insistir en la necessitat d’informar i discutir amb el malalt les alternatives terapèutiques i invertir temps xerrant amb ell perquè entengui què li passa. "Cal recordar que la millor intervenció per a l’artrosi és la pèrdua de pes, però només ho noten els pocs que l’aconsegueixen", va assegurar Carbonell. També va defensar la utilitat de l’aplicació de la calor i el fred, mitjançant mètodes tan senzills com l’estoreta o els banys de mans amb aigua calenta, així com l’ús de bastons i faixes... També va recordar als assistents que sempre es pot fer exercici, tot i que el malalt sigui molt gran. Especialment els exercicis de tipus isomètric, que es poden fer a casa.

Prevenció artritis
És ideal fer exercici isomètric a casa

Utilitat dels tractaments

En relació als tractaments, el doctor va assegurar que cal considerar l’ús del TENS, mentre que no són recomanables el condroitin, l’acupuntura, ni les artroscòpies llevat que hi hagi bloquejos o fallides. El paracetamol (de vegades, combinat amb tramadol) i les cremes tòpiques sí que poden ser d’utilitat, així com els antiinflamatoris per a artrosis de maluc, segons Carbonell, que va afegir que cal considerar l’ús de la capsaïcina i les infiltracions amb corticoides per a coses molt concretes.

 


Deixa un comentari