Viatjar pel nostre país a través del paladar

Juliol 5, 2016

L’enogastronomia ens permet descobrir cada territori amb tots els sentits, acostant-nos a les taules i cuines dels seus habitants, als seus conreus i cellers i a les tradicions i sabers acumulats al voltant del menjar i el vi.

Tot i que a llocs com Itàlia aquest concepte que uneix gastronomia i enologia està força estès i s’utilitza per treure partit a un dels principals valors turístics del país, a casa nostra encara no és gaire conegut. Cada cop estan sorgint, però, més iniciatives que reivindiquen els productes de la terra de qualitat, elaborats amb cura i amb personalitat pròpia. Es busca amb elles, no només el reconeixement del resultat, sinó també del procés i de tot el que hi ha al darrera. Itineraris per conèixer els cellers d’un territori, esdeveniments festius protagonitzats pel producte local estrella o rutes de degustació són algunes de les opcions que comencen a emergir per tota la geogràfica catalana per mostrar la gran riquesa enogastronòmica als turistes i també als visitants de proximitat.

A Catalunya, el vi, amb dotze denominacions d’origen, s’ha convertit en una de les millors excuses per descobrir un patrimoni ric i divers. Les rutes per passejar entre vinyes i visitar cellers ens permeten conèixer una gran varietat de paisatges i gaudir de maridatges que recullen tradicions culinàries diferenciades. Amb aquests itineraris, a més de fer un tast de producte en el lloc d’elaboració, podem aprendre quines són les varietats de raïm pròpies de cada territori, l’impacte del clima i l’orografia en el caràcter d’un vi o la filosofia que inspira cada productor.

El Priorat és una de les comarques vinícoles per excel·lència, amb dues denominacions d’origen. Conscient d’aquest privilegi, ha apostat per l’enoturisme com la millor forma de donar-se a conèixer al món i l’any 2015, batent rècords, va atraure més de 30.000 visitants a la seva ruta del vi. En la web www.turismepriorat.org/ca/ruta-dels-cellers, és possible organitzar una ruta personalitzada pels cellers ajustant els criteris de cerca segons les nostres preferències. D’altra banda, la iniciativa Paisatges del vi (www.paisatgesdelvi.com) proposa als visitants un itinerari autoguiat mitjançant un àudio.

Amb gust Km 0

Els productes agroalimentaris s’han convertit també en alguns indrets en un bon reclam per als visitants. L’oli d’oliva és, sens dubte, un dels tresors més valuosos que ofereix la nostra terra. A les Garrigues, una de les principals comarques productores i amb DO pròpia, han creat una ruta per descobrir alhora el procés d’elaboració de l’exquisit oli d’arbequines i els atractius patrimonials, com les esglésies, els castells, els molins i les cooperatives de cada poble. Podeu trobar informació a la web www.turismegarrigues.com.

La Seu d’Urgell també ha apostat per treure partit dels seus productes artesanals, en especial de la seva gran varietat de formatges. Per això, sota el nom ‘Fet a mà’, ha dissenyat cinc rutes per la comarca que recorren edificis d’interès arquitectònic, museus, formatgeries i restaurants que formen part de la campanya "Els Fogons de l’Alt Urgell". Visiteu www.turismeseu.com per conèixer-ne els detalls.

De vegades, les disputes per l’autoria d’un producte d’èxit poden derivar en una iniciativa col·lectiva molt apetitosa. És el cas de la ruta del Xató (www.rutadelxato.com) que ha aconseguit unir Sitges, Vilafranca, Vilanova, el Vendrell i Calafell per potenciar el seu atractiu turístic mitjançant aquest emblemàtic plat. Aquests són alguns exemples en què un producte es converteix en la millor excusa per apropar-nos a un territori, però n’hi ha molts d’altres: les gustoses gambes de Palamós per gaudir de la Costa Brava, la llonganissa de Vic per endinsar-nos a la Catalunya interior, l’arròs del Delta per sorprendre’ns amb els paisatges de les terres de l’Ebre… Imagineu tot el que podem descobrir viatjant pel món a través del seu vi i la seva cuina.