Les sessions de musicoteràpia, base de la teràpia a la Llar Residència la Sardana per a malalts mentals

Juliol 5, 2016

Setmanalment, un grup d'usuaris de la Llar Residència La Sardana Mutuam de Manresa (malalts mentals) organitza sessions de musicoteràpia i classes de guitarra dirigides per la musicoterapeuta Carmen Trobat del centre de musicoteràpia Trobyros, de Manresa.  L'objectiu d'aquestes sessions és el de millorar la salut mental i física dels usuaris, provocant canvis de conducta gràcies a la música. La música els fa sentir més segurs de si mateixos i menys aïllats, donant-los una sensació de control (dins les seves possibilitats personals) sobre la seva ment i la seva vida.

La metodologia que fan servir és la de l'abordatge plurimodal i una de les tècniques que s'utilitza a les sessions és la de fer servir els sons i vibracions, per aconseguir provocar canvis en la respiració i ritme cardíac, tranquil·litzant la ment, cos i emocions. D'aquesta manera també s'influeix sobre el sistema immunitari en general, ajudant-los a estar més receptius als estímuls. Altres activitats (actives i passives) que es realitzen de forma individual i grupal són els exercicis respiratoris i relaxants, escalfaments vocals i corporals, i el cant i la interpretació instrumental, com la guitarra, a banda d'altres instruments de fàcil maneig com la pandereta, claus, maraques, entre d'altres. Malgrat aquesta diversitat i possibilitats existents, cada setmana no perdonen les sessions de cant, com activitat troncal-base.

Utilitzen el cant com a base de la teràpia perquè a través de la veu ens comuniquem i doncs també és necessari per satisfer les necessitats socials i emocionals. Una veu, un so... ens comunica sensacions, emocions, estímuls: alegria, entusiasme, determinació, humilitat, confiança, tendresa, compassió, tristesa, pors...Amb el cant expressem d'una altra manera el que sentim, aprenem ritmes de forma natural, i això ens ajuda també a estructurar (sense adonar-nos) el llenguatge. Millorar l'autocontrol, la comunicació, la concentració, l'atenció i l'escolta, proporciona alegria, confiança en un mateix i allibera obstacles emocionals.

Per tant, aquesta activitat musical grupal, com veieu, a part de moltes coses bones per a malalts mentals, els cilita desenvolupar moltes habilitats socials, aprenent formes d'interacció social i de comunicació amb els altres.


Deixa un comentari