La Castanyada, tradició als centres per a gent gran de Grup Mutuam

Novembre 10, 2023

El 31 d'octubre, en un ambient d'alegria i celebració, diferents centres i residències de Grup Mutuam es van unir per commemorar una de les festes més tradicionals de Catalunya: la Castanyada. Entre activitats, tallers de cuina i concursos, les persones residents i usuàries van poder gaudir d'un dia especial i diferent plegades.

D'una banda, els Centres de Dia d'Espanya Industrial, Sabadell Centre i Torre Romeu van organitzar el seu propi concurs de "Castanyer/a 2023". Aquest consistia a animar als usuaris i usuàries a disfressar-se amb objectes i peces de roba característics com davantals i mocadors. Els i les guanyadores van ser escollides per tot el grup de participants, tot i que el vertader premi va ser compartir una estona de celebració. Per enllestir la festa, els tres centres de dia juntament amb el Centre de Dia Nova Lloreda i Creu de Barberà i la Residència Sant Cugat van gaudir de música, cantates, castanyes i panellets deliciosos fets pels usuaris i usuàries.

Tot seguit, el Centre Assistencial Mutuam Collserola, la Residència Vila-Seca i la Residència Les Franqueses van apostar per les habilitats culinàries dels seus residents i van muntar tallers de cuina per fer panellets. En el cas de Vila-Seca, van comptar amb l'ajuda d'alumnes voluntaris i alguns familiars. Altres, com les Franqueses, també van rebre la visita de castanyeres amb paperines de castanyes per a tothom. A més, el grup Flors i Violes va voler culminar el dia oferint una actuació de playback amb música de gresca que va animar a ballar a tots i totes. Finalment, Collserola va voler donar un toc de diversió i va organitzar una gimcana que va acabar derivant en una competició entre residents de diferents plantes, va ser molt divertit!

D'altra banda, a la Residència Mercat del Guinardó es va fer una rua de castanyeres dins del centre on van participar tant personal com usuaris i usuàries disfressades. Per si no fos suficient, el centre aquest any es va sumar a col·laborar en la dinamització del Centre Cívic Guinardó, amb l'Associació de comerciants del barri, celebrant una castanyada conjunta amb altres entitats de la zona. Els i les residents van ajudar preparant totes les paperines i participant com a castanyers i castanyeres en les activitats pels més petits.

El Centre Assistencial Mutuam La Creueta va comptar amb un programa ampli i variat d'activitats relacionades amb la tardor i la Castanyada. Les més destacades van ser les manualitats per decorar el centre i el taller de panellets, a càrrec de Núria Mallen (nutricionista ARCASA), professionals, voluntaris i familiars. També, es va apostar per les activitats sensorials i les tertúlies on els i les residents tenien l'oportunitat de compartir experiències i vivències pròpies durant aquesta època de l'any.

A part de la Castanyada, el 31 d'octubre també se celebra Halloween, una festa originària dels Estats Units que amb els anys ha aconseguit guanyar força entre els països europeus. Les Residències de Manresa, Rubí i Jaume Nualart van voler anar més enllà i celebrar les dues festivitats.

A Rubí, van donar un toc divertit al dia amb el nom de "Casta-Halloween". Al matí, van organitzar un escape-room per a les persones residents inspirat en una casa de bruixes, realment terrorífic! A la tarda, van gaudir junts assaborint un dolç berenar amb panellets, moniatos, castanyes i moscatell. A Jaume Nualart, en canvi, van fer preparatius i decoracions de castanyada durant tota la setmana i el mateix 31 van fer un berenar tradicional. També, van comptar amb una escenificació a l'entrada de la residència per representar com les diferents cultures del món celebren aquest dia: A Mèxic amb catrines, als Estats Units amb Halloween, a Catalunya amb la Castanyada...

En general, com cada any, la Castanyada és una ocasió d’alegria i unió, on persones residents, usuàries, professionals i fins i tot familiars, tenen l’oportunitat de gaudir junts fent activitats tradicionals i divertides.


Deixa un comentari