Llar-residència La Sardana: la quotidianitat com a millor teràpia per a l’autonomia i la integració comunitària en salut mental

Febrer 21, 2019

La Llar-residència La Sardana de Manresa, gestionada per Grup Mutuam, és un servei residencial obert i flexible per a persones amb malaltia mental crònica que tinguin, en el moment de l’ingrés, fins a 65 anys. Té una capacitat residencial de 60 places; 50 d’elles concertades amb la Generalitat i 10 places de gestió privades. S’hi ofereixen, tant amb caràcter temporal com indefinit, allotjament, manutenció, rehabilitació, cura i suport personal, social i comunitari i, en cas necessari, orientació i suport a les famílies. Independentment de la durada de l'estada, la Llar residència treballa sempre des d’una perspectiva de rehabilitació, enfocant l'actuació cap a la millora de l'autonomia personal i social dels residents i potenciant la integració comunitària. El funcionament i l’orientació dels recursos es basen en la filosofia d’Atenció Centrada en la Persona.

Els objectius generals del treball de la Llar-residència són: garantir la cobertura de les necessitats bàsiques d'allotjament, manutenció i suport, afavorir la millora de l'autonomia personal, possibilitar el manteniment en la comunitat, evitar situacions d'institucionalització i/o marginació i afavorir la progressiva integració social dels usuaris i el manteniment dels seus vincles amb la família. Per aconseguir tot això, entre d’altres, es fomenta que les persones usuàries desenvolupin i s’impliquin en activitats extra residencials, s’estructuren els programes de manera que contribueixin a la consecució i manteniment d'un adequat nivell de qualitat de vida per als residents o s’estimulen les capacitats de reinserció social d'aquells residents que estiguin en disposició d'integrar-se a la comunitat.

La Llar – residència compta amb un equip multidisciplinari, que inclou una psicòloga, un metge, una treballadora social, un psiquiatre i educadors, que garanteix l'atenció amb supervisió les 24 hores. A més, en cas que es requerís, disposa dels serveis de Salut Mental dependents de l'hospital General San Joan de Déu de Manresa. El funcionament de la llar-residència s'organitza i desenvolupa en un ambient familiar i s’hi propicia la participació activa dels usuaris en les rutines domèstiques i en l’organització interna. Les àrees d’intervenció al centre es poden dividir entre: activitats de la vida diària, tasques, tallers i activitats externes.

Activitats de la Vida Diària (AVD)

La higiene és una de les grans àrees d’intervenció de la Llar. Les dificultats per dutxar-se de manera adequada, portar la roba neta i, en general, presentar una imatge acurada són molt freqüents entre els residents. Per això, al centre s’intervé supervisant-los i ensenyant-los a fer-ho de manera adequada, amb un horari de dutxes segons els diferents graus d’intervenció per part dels educadors que es necessitin. També s’hi treballa la imatge personal, malmesa per la malaltia, ensenyant-los a vestir-se adequadament. Així mateix, es vetlla perquè cada dia es facin el llit i tinguin l’habitació endreçada a l’inici de la jornada.

Tasques de la llar

Per tal que els usuaris augmentin la seva autonomia i puguin accedir algun dia a un recurs com els pisos tutelats, ells mateixos porten a terme, amb supervisió i entrenament, les diferents tasques de manteniment de la Llar. D’aquesta manera es treballen, a més, la convivència, la vida comunitària, la responsabilitat i el sentiment de pertinença. Hi són incloses les tasques genèriques de manteniment de la llar, les de menjador i les de manteniment de la roba. Tots els usuaris fan diferents tasques de manera rotatòria, però en cap cas supleixen l’equip de neteja extern que s’encarrega cada dia la Llar.

Tallers

Amb la finalitat d’ensenyar-los noves habilitats i millorar la utilització del temps d’oci, els usuaris, d’acord amb les seves necessitats i preferències, participen en els tallers que s’ofereixen al llarg del dia i que, en aquests moments, són: Psicomotricitat, Musicoteràpia, Estimulació cognitiva, Medi ambient, Costura, Tertúlia-cafè, Escriptura creativa, Maquillatge, Sortida Llarga, Sortida curta, Monogràfics, Teatre, Manualitats, Català, Lectura, Comptes, Relaxació, Premsa, Pintura i Biografies. Cada temporada es canvia l’oferta de tallers. Un cop a la setmana es fa una Assemblea general per traspassar informacions i perquè el usuaris puguin expressar preocupacions, aportar idees o informar de qualsevol qüestió que considerin.

Activitats externes

En línia amb l’objectiu de la Llar-residència de salut mental d’integració social i vinculació al barri, molts residents porten a terme activitats fora del centre. Ja fa anys que alguns participen en un taller de creativitat, manualitats i pintura al casal de les Escodines. A més, un cop per setmana els cedeixen un espai en aquest centre cívic per fer-hi un taller de psicomotricitat. D’altra banda, una de les persones residents fa formació pre-laboral a AMPANS i una altra treballa a la deixalleria. Dos cops a la setmana, un grup d'usuaris fa classes de natació a la piscina municipal, mentre que una usuària fa Puntes de Boixet un cop a la setmana amb un grup de senyores del barri.

Així mateix, al llarg de l’any es programen diverses excursions i activitats a l’aire lliure, com calçotades o sortides a la platja, a balnearis o a museus. El centre participa també de forma habitual en tres projectes anuals. Amb ‘Parelles Artístiques’, els usuaris creen, junt amb un artista professional, una obra d’art que després exposen i venen. Mitjançant el programa d’integració comunitària ‘Apropa Cultura’, els usuaris fan sortides al teatre Kuursal per veure estrenes teatrals a preus reduïts. Per últim, junt amb altres usuaris de les llars-residència que formen part de l’Associació catalana de Llars de salut mental (ACLLSM), els residents participen en el Concurs de Postals de Nadal i assisteixen al lliurament de premis que té lloc a la Casa del Mar de Barcelona.

En definitiva, a la Llar-residència La Sardana es fa una aposta per treballar l’autonomia, la integració social i la vinculació comunitària dels residents mitjançant les activitats del dia a dia i les que es fan fora del centre, normalitzant al màxim la quotidianitat de les persones amb problemes de salut mental.

 

Gemma Lana

Psicòloga i coordinadora

Llar-residència La Sardana


1 comentari a “Llar-residència La Sardana: la quotidianitat com a millor teràpia per a l’autonomia i la integració comunitària en salut mental”

  1. Excel.lent descripció d’un nou recurs social, del tot necessari en un moment on els recursos publics ofereixen limitades alternatives davant la creixent demanda, orientat a les persones amb problemes de Salut Mental.

    Respon

Deixa un comentari