Treballadors socials, una eina per a l’empoderament de les persones institucionalitzades

Març 18, 2024

Els treballadors i treballadores socials són professionals presents en diferents àmbits d’atenció als individus i als grups. Això fa que la majoria de la població hagi estat en contacte amb aquesta figura en algun moment de la seva vida, malgrat no sempre se’n conegui l’abast i diversitat de les funcions que desenvolupa. En general, el podem definir com un professional que intenta promoure el benestar de les persones mitjançant el seu empoderament i la defensa dels seus drets i la seva dignitat. Les seves habilitats estan encaminades, doncs, a treure el potencial més humà de les persones, amb l'objectiu que siguin elles mateixes les que puguin fer front als problemes socials que se'ls presenten, i posant al seu abast el coneixement que té per obtenir recursos que els ajudin a integrar-se en la societat.

Amb la gent gran i les persones amb malalties mentals, amb els quals actua el Grup Mutuam, els treballadors i treballadores socials també juguen un rol important, visibilitzant i normalitzant-los davant la societat, i a la vegada, mostrant-lo com a un col·lectiu amb els mateixos drets i oportunitats que la resta, millorant la seva qualitat de vida. En els centres geriàtrics o de salut mental, desenvolupen una gran diversitat de tasques. D’una banda, les burocràtiques inclouen des d’avaluar quina és la situació de la persona i quins són els recursos socials i sanitaris que poden ser òptims per a ella fins a la gestió del procés per accedir-hi en cas que l’usuari o la família hi estigui d’acord. Tot això implica la coordinació amb altres entitats i professionals de diferents camps, com Serveis Socials, entitats lúdiques, laborals, comunitàries, etc. D’altra banda, hi ha les funcions d'atenció directa i treball amb l'usuari o el seu entorn, que requereixen d'una orientació i educació/capacitació específica per poder ajudar a minimitzar els problemes socials, econòmics o familiars que pugui patir la persona o família. A més a més, una part de l'activitat laboral d’aquests professionals pot ser el disseny de projectes de millora per als usuaris, dins i fora del centre del centre, liderant espais per promocionar el benestar dels usuaris.

Tot plegat, en el cas de la treballadora social de la Residència Mutuam Manresa i la Llar-residència La Sardana, això es materialitza en un ampli ventall de tasques. En la fase de pre-ingrés, atèn les persones que venen o truquen per telèfon per demanar informació, es escolta i orienta, i recull informació per si la persona finalment hi accedeix. També coordina les valoracions prèvies de les persones que ja han decidit venir i sol·licita informes de derivació a professionals que hi estiguin vinculats. A partir d’aquí, informa tot l'equip de professionals del centre i supervisa amb l'Administració, que es concreti òptimament l'ingrés. Després, acompanya la persona i la família en l'ingrés, en fa seguiment del període d'adaptació, facilitant entrevistes i demanant informació a la resta de companys, i programa i assisteix a les trobades per a l’elaboració dels Programes Individuals d'Atenció. Al llarg de l’estada de la persona al centre, analitza i valora si necessita algun tipus de recurs o ajuda externa i la gestiona i fa entrevistes de seguiment.

La tasca que porten a terme els treballadors socials en aquest tipus de centres requereix de grans dosis de coordinació amb altres professionals, tant interns -com el terapeuta ocupacional, auxiliars o el doctor- com externs. Entre aquests darrers, hi poden haver treballadors socials d’altres recursos de l’àmbit social o sanitari, professionals com metges, infermers, psicòlegs, etc. d'altres entitats vinculades tant a la gent gran com a la salut mental,  mestres d'escoles amb les quals es col·labori, representants d'associacions veïnals o tècnics de programes comunitaris. Per acabar, cal assenyalar que en general les persones institucionalitzades responen bé a la nostra tasca i que la figura del treballador social és ja coneguda per la majoria de la població.

A Grup Mutuam doncs, el seu rol és fonamental per a garantir el benestar, els drets i la dignitat de totes i tots els que atenem. Gràcies per promoure i ajudar a crear una societat més justa i igualitària!

Alba Ruiz

Treballadora social

Residència Mutuam Manresa


Deixa un comentari