Avis al volant, donem gas a la precaució

Agost 4, 2015

Conduir és per a molts un plaer i un sinònim d’autonomia personal. Amb una mica de prudència, ajuda tecnològica i sentit comú, no hem de renunciar al volant quan ens fem grans.

És evident que diversos factors han contribuït al fet que, a més de viure més anys, assolim la tercera edat en unes condicions físiques molt millors que les que tenien els nostres pares i avis quan hi arribaven. Això, entre moltes altres conseqüències, ha comportat que cada cop hi hagi més persones grans que no vulguin renunciar a certes activitats que sempre han format part de la seva quotidianitat, com, per exemple, conduir. Què hem de tenir en compte perquè els canvis associats a l’envelliment no posin en perill la nostra seguretat ni la de les altres persones quan som a la carretera?

Si bé és cert que l’experiència ens pot ajudar a afrontar millor moltes de les situacions que sorgeixen quan circulem amb cotxe, també és obvi que, amb els anys, moltes de les nostres capacitats psicomotrius es deterioren. Tenir present això i ser conscients de les nostres limitacions és el primer pas per trobar, en la mesura que es pugui, els mecanismes per compensar els perjudicis d’aquest procés. Així doncs, cal que parem atenció de manera especial a aquelles condicions físiques que estan més directament vinculades a la conducció, fent-ne un seguiment constant.

Problemes més freqüents

Un fenomen molt habitual quan ens fem grans i que afecta a la seguretat al volant és la pèrdua de vista. El problema es veu agreujat a la nit o quan les condicions meteorològiques redueixen la visibilitat. L’audició també acostuma a veure’s afectada pel pas dels anys i això ens pot dificultar la percepció dels clàxons, de les sirenes o dels sons del nostre propi vehicle. El deteriorament progressiu dels reflexos és un factor que també perjudica la nostra conducció, ja que ens resta capacitat de resposta davant dels imprevistos. Un altre aspecte que molt sovint es passa per alt és el dels problemes de cervicals, que poden reduir la mobilitat del conductor i, per tant, el seu angle de visió.

Control mèdic

És essencial, doncs, que ens sotmetem a controls mèdics periòdics. No hem d’esperar a les renovacions del carnet de conduir, cal que ens fem revisions oftalmològiques i d’oïda sovint. Hauríem de consultar també el nostre metge si algun dels medicaments que prenem pot tenir efectes sobre la conducció. És fonamental que seguim al peu de la lletra les indicacions dels especialistes i això inclou acceptar, si es dóna el cas, que ja no reunim les condicions necessàries per conduir. Per últim, hem de tenir en compte que fer exercici regularment ens permetrà mantenir més bona forma física, un factor també rellevant en la conducció.

Per compensar el deteriorament de la nostra capacitat de reacció al volant, cal que extremem les precaucions i que complim de manera més estricta certes pautes de conducció, com augmentar la distància de seguretat respecte als vehicles del nostre voltant, començar a frenar amb força antelació i procurar evitar les situacions amb un trànsit molt intens. D’altra banda, la tecnologia també pot ser una bona aliada. En aquest sentit, ens pot ajudar conduir un cotxe amb transmissió automàtica, direcció hidràulica, frens amb assistència electrònica i miralls laterals grans. En definitiva, es tracta d’aplicar el sentit comú i ser conscients de les nostres limitacions. I, a partir d’aquí, compensar les nostres mancances amb prudència.

 


Deixa un comentari