Com triar residència per a gent gran: consells i recomanacions per prendre la millor decisió

Agost 30, 2023

Triar una residència per als nostres familiars acostuma a ser una decisió difícil i emotiva. A banda de les reticències de moltes persones a l’hora d’abandonar la llar, les seves famílies travessen també emocions complexes. No obstant això, sovint és la millor opció perquè tant la persona com la família tinguin la millor qualitat de vida possible.

Què ha de tenir una bona residència per a persones grans? En què cal que ens fixem? Per ajudar-vos amb aquests i altres dubtes, hem elaborat una llista de criteris per tenir en compte a l'hora de triar una residència. I també, alguns consells i recomanacions perquè prengueu la millor decisió.

Què cal tenir en compte a l’hora de tirar una residència per a gent gran?

  1. La ubicació, encara que no ho sembli, és un aspecte molt important. Busqueu una residència que estigui convenientment situada prop del vostre domicili o del d'altres familiars. D'aquesta manera, es faciliten les visites i es manté el contacte amb la família i els amics. Que estigui ben comunicat, sobretot mitjançant transport públic, i en un entorn urbà també ajuda a l’hora de fer més fàcils les visites i de poder participar en la comunitat.
  1. Les instal·lacions i els serveis: una bona residència per a persones grans ha d'oferir una atenció i serveis adequats a les seves necessitats. Assegureu-vos que disposi d’instal·lacions adients, com ara habitacions còmodes i confortables, i que siguin accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. També és important que hi hagi àrees comunes acollidores i que tingui cuina pròpia que ofereixi àpats casolans i nutritius, adaptats als requeriments dietètics específics que puguin tenir els residents.
  1. El personal. L’assistència sanitària en una residència de gent gran és bàsica. Per això, és important que verifiqueu que la que trieu compta amb un equip de serveis mèdics i d’infermeria professionals. Un equip tècnic de fisioterapeutes i d’atenció psicològica també és un factor clau que cal tenir en compte. A banda, mireu que la plantilla sigui fixa i hi hagi poca rotació per assegurar que qui hi treballa té un bon coneixement dels residents. 
  1. El model d’atenció. Conèixer el model d’atenció d’una residència per a gent gran és essencial per saber si la seva manera de cuidar s’alinea amb les nostres expectatives i els nostres valors. Per exemple, serà important preguntar si es promou l’autonomia de la persona o si es duen a terme contencions físiques. A Grup Mutuam treballem segons l’ACP, un model assistencial que posa les persones al centre i té en compte la seva individualitat. També estem compromesos amb la “Norma Libera care” impulsada per la Fundación Cuidados Dignos, que advoca per eliminar les subjeccions. 
  1. El cost i el model de contracte: a banda de conèixer el cost i el model de contracte que se signarà, és recomanable preguntar si la residència, encara que sigui privada, disposa de places amb finançament públic, anomenades concertades o col·laboradores. També s’ha de tenir en compte si hi ha llista d’espera i si es poden demanar ajudes de la llei de dependència com la prestació econòmica vinculada al servei, que s’atorga en determinats casos en què la persona no pot accedir a una plaça pública o concertada per manca de disponibilitat. 
  1. Les activitats que ofereixen han de ser adequades a les necessitats i els interessos de les persones grans i adaptades a les diferents tipologies de residents. Us recomanem que pregunteu i feu un d’ull als espais comuns i al pla activitats que es duu a terme. 
  1. La higiene i la seguretat són dos aspectes fonamentals i bàsics a l'hora de triar una residència per a persones grans. Comproveu que adopta totes les mesures d’higiene i de protecció adequades per garantir la salut i la seguretat dels residents. A Grup Mutuam, per exemple comptem amb comissions i grups de treball de professionals específicament dedicats a vetllar per la seva seguretat. 
  1. La privacitat és un aspecte fonamental del nostre dia a dia. Per això, disposar d’àrees tranquil·les on la persona pugui tenir privacitat amb les visites, dins del que sigui possible, és un factor que devem considerar.
  1. Uns horaris de visita flexibles, que permetin l’entrada i la sortida lliures, anar a dinar o marxar de cap de setmana o de vacances són un factor clau. Ajuden a mantenir l’autonomia i les relacions amb el seu entorn. 
  1. La personalització de l’espai

    amb objectes i mobles propis és una de les maneres que tenim a Grup Mutuam d’oferir una atenció centrada en la persona i millorar la seva acollida. Per això, cal conèixer si existeix aquesta possibilitat per assegurar que els residents mantinguin el vincle amb la llar.

Els centres de Grup Mutuam

És important comprendre que optar per una residència per a gent gran no implica abandonar el nostre ésser estimat sinó tot el contrari. En molts casos, és la millor opció per garantir el seu benestar i assegurar-nos que rebrà atenció especialitzada i constant, a més d’activitats de lleure adaptades a les seves necessitats. El fet que la família no hagi d’assumir totes les tasques de cura també farà que pugui dedicar més temps de qualitat a compartir moments especials amb la persona.

Grup Mutuam compta amb 11 equipaments residencials a les províncies de Barcelona i Tarragona entre els propis i els de la Generalitat de Catalunya que gestiona. En tots ells es poden fer estades indefinides o temporals segons les necessitats de cada persona.

Totes les residències per a persones grans del Grup disposen de personal qualificat que ofereix no només atenció sanitària, sinó també empatia i proximitat. I és que el nostre model residencial va més enllà d’oferir cures i serveis sanitaris. A Grup Mutuam vetllem per la dignitat i el respecte cap als hàbits de cada resident. Per això, realitzem conjuntament amb cada persona usuària un Pla d'atenció individual. En ell, recollim els seus gustos, les seves preferències i la seva història de vida per fer una bona acollida des del dia de l’ingrés i què, així, se senti com a casa. I és que, per a nosaltres, la millor assistència és la que contempla tant les necessitats de les persones com la seva singularitat.

Triar residència per a gent gran: consells i recomanacions

Triar bé per la seva tranquil·litat i la vostra

A les residències de Grup Mutuam, a més de cuidar de les persones ens ocupem de fomentar la seva autonomia, la socialització i de respectar el seu projecte vital. Perquè volem que les famílies us quedeu tranquil·les sabent que els vostres pares, mares, avis i àvies estan en les millors mans, posem al vostre abast el Servei d’Orientació Social, que us ajudarà a trobar el recurs més adequat per al vostre cas. Al final, el més important per a nosaltres és que usuaris i famílies prengueu la decisió que us aporti seguretat i qualitat de vida a tots dos.

Amb la col.laboració de Silvia Aguerri (Servei d'Orientació Social); Dolor Cabré (Directora del Centre Assistencial Mutuam La Creueta) i Montse Camprubí (Directora del Centre Residencial Mutuam Manresa)

El nostre Servei d'Orientació Social està disponible per assessorar-vos i donar-vos suport. No dubteu a trucar al 933 800 970 per obtenir informació addicional i resoldre qualsevol inquietud que pugueu tenir.


No items found

Deixa un comentari