Pal·liar la soledat i la por de les persones que viuen en residències

Abril 17, 2020

La crisi sanitària que vivim des de fa mesos i que impacta en tantes esferes de la nostra societat també ha obligat a les residències de gent gran a reinventar-se per poder donar la millor resposta a una situació inèdita. Al Centre assistencial Mutuam la Creueta de Sabadell estan portant a terme noves accions per donar resposta a les necessitats emocionals de les famílies, com la teleteràpia, i a les dels residents.

En aquest sentit, tot l’equip esta donant el millor de si mateix per combatre una soledat i una por que lluiten per envair el seu espai. Els residents estan confinats a les seves habitacions. Això comporta passar moltes hores sense estímuls i relacions que ajudin a afavorir un equilibri del món emocional intern que com a persones necessitem mantenir, amb l'afegit de la por de ser contagiats pel covid-19.

Per això s’ha fet una llista de totes les necessitats personals a cobrir de cadascun dels residents. Amb l’ajut dels familiars, en una sola setmana s’ha aconseguit. Des de la residència, se’ls vol donar les gràcies per la col·laboració, tot recordant-los que des de la distància una persona també pot sentir-se propera i útil.

Així doncs, per acomplir aquest objectiu, a la residència s’han estat treballant dues línies d’actuació. La primera té a veure amb els recursos materials tecnològics i d'ocupació/distracció. Totes les persones tenen a la seva habitació una televisió/ràdio/reproductor de CD, un joc de taula, revistes, llibres, dibuixos, colors i objectes significatius. S’ha prioritzat com a element transversal la possibilitat d'escoltar música, tant a les habitacions com a les zones comunes. La musica, i més la significativa, ajuda a sentir-se millor i a pal·liar la soledat, enalteix les emocions positives i dona la possibilitat de descarregar-ne les negatives.

La segona línia de treball té a veure amb acompanyar i establir una relació de suport amb els residents, passant més estones personals amb ells, allunyant al màxim la sensació de soledat que puguin sentir i mirant, en la mesura del que poden, de suplir la companyia de la família. També se’ls motiva perquè facin coses pels altres i s’expressin, creant espais de confiança i molta proximitat.

Així mateix, es procura que estiguin en contacte amb les persones de l’exterior que més estimen i troben a faltar. Per això, diàriament se’ls facilita que facin vídeo trucades. Els professionals atenen trucades, envien fotos, donen informació de la situació i, dia a dia, es van adaptant a les noves necessitats que es van detectant.

L’equip professional de la Residència Mutuam la Creueta està format per persones que fan tot els que fan des de la convicció que el valor més important que tenen, juntament amb els coneixements tècnics, és el tracte humà que donen, mantenint una actitud en què no falti el respecte i consideració cap a la persona, les mostres d'afecte,  calidesa, comprenssió, confiança i seguretat, escoltant i fent percebre que es preocupen pel seu benestar.

"Hay un yo que permanece a lo largo de la vida, pero la vida es cambio las palabras que pueden ser buenas hoy pueden ser malas mañana o viceversa, el estado de ánimo cambia, los sucesos cambian, puede haber una pérdida del tipo que sea, funcional o de una persona querida o pueden pasar cosas, y lo que vale hoy, el sentido de la vida hoy puede que no sea el de mañana, tenemos que estar atentos precisamente a la persona, al momento que está viviendo."

 Ramon Bayés


Deixa un comentari