Com acompanyem el procés de final de vida a les residències geriàtriques?

Abril 8, 2024

Enfrontar-se a la mort és inevitable, tot i que com a societat, encara evitem parlar-ne. A les residències geriàtriques aquesta realitat és molt present, i és un dels moments més difícils per a l'equip, pel vincle que creen amb les persones residents. Cada procés és únic, però el seu acompanyament, des del respecte, la sensibilitat i la cura, és clau perquè, tant la persona en procés de final de vida com els seus familiars, travessin aquest moment de la forma més serena i confortable possible.

En aquesta entrevista, la Dana Rodriguez, gerocultora i Coordinadora d'Auxiliars de la residència Font Florida, ens revela com es viuen aquests moments en una residència des del punt de vista de l'equip, i especialment de les auxiliars: les professionals que cuiden i assisteixen a les persones residents.

Una lectura imprescindible per a promoure i visibilitzar la dignitat de les persones grans en els seus moments finals, així com l'orgull professional i la vocació d'aquelles que treballen atenent-les. Gràcies per la vostra tasca!

Podries començar explicant quin és el teu paper a la residència, i com és el teu dia a dia?

Sóc gerocultora, i actualment el meu càrrec és el de Coordinadora d'Auxiliars a la residència Font Florida, on anteriorment hi he estat treballant onze anys com a auxiliar.

Com a coordinadora, el meu paper és portar a terme la gestió i el funcionament de tot l'equip d'auxiliars. Això implica la supervisió de totes les activitats diàries, la gestió dels horaris i les cobertures -i si cal, també fer assistència directa-, resoldre els conflictes que hi pugui haver, i trobar les persones adequades quan hi ha alguna vacant. És a dir, totes les tasques necessàries per a garantir que l'ambient sigui tranquil, i sobretot, que les persones residents estiguin ben ateses.

Dotze anys en la mateixa residència! Has crescut professionalment aquí, i deus haver vist moltes persones passar per un procés de final de vida...

Sí, des que vaig entrar que vaig haver de passar per aquests moments, treballant-ho de la millor manera que he sabut, per tal que tant la persona resident com la família es sentin el millor possible.

Com és el procés intern quan s'identifica que una persona està en el moment de final de vida, teniu algun protocol?

En aquests casos el paper de tot l'equip és important, des de recepció, l'equip de neteja, el tècnic, i sobretot l'equip d'auxiliars i d'infermeria, que són aquelles que estan més en l'atenció directa i en el dia a dia.

Quan detectem canvis en la persona, i el metge i infermeria identifiquen que ens trobem davant d’un procés de final de vida, des del centre es comuniquen amb la família, perquè prenguin consciència del procés que viuran ara, i es comunica tot el protocol i les mesures de benestar per a la persona i per als familiars.

Sempre que es pot, proporcionem un espai d’intimitat, i l'acomodem perquè els familiars puguin estar al seu costat tot el temps que vulguin i passar la nit quan ho trobin necessari, per així afavorir un bon acompanyament. També els oferim beguda i àpats segons la necessitat.

La veritat és que també actuem molt per sentit comú, proporcionant sempre tot el benestar possible a aquella persona i a la família, fent-los saber que qualsevol cosa que puguin necessitar poden demanar-ho a l'equip, i estant al seu costat en aquests moments complicats. Això gairebé sempre ens surt de forma natural, ja que sabem que és un tema molt sensible i actuem sempre amb el cor.

Volia dir que a part de viure aquests moments de transició com a treballadora, també ho he fet com a familiar, ja que la meva àvia va estar a la meva residència, i en aquell moment vaig valorar encara més tota la seva tasca, cuidant-la a ella, i acompanyant-nos en tot moment.

Com treballeu l'acompanyament final i el benestar de la persona?

Es treballa molt a partir dels seus desitjos, gustos, preferències, o les seves últimes voluntats, que és un document on les persones expressen com volen viure en aquests últims moments, respectant en tot moment el que elles volen.

En cas que ens trobem amb una persona amb deteriorament molt avançat on no disposem d’aquesta guía, actuem en base a tota la informació que hem pogut recollir per part de la família, o del coneixement de l’equip pel temps que ha viscut al centre. Pensem sempre en el seu benestar general, vetllant perquè no se sentin soles, i sobretot que no experimentin cap malestar físic ni emocional. En cas que això es produeixi, busquem l'ajuda professional necessària per a poder alleujar-ho, per exemple a l'equip d'infermeria, els metges o els equips d'atenció psicològica EAPS.

La idea és oferir seguretat, confort i acompanyament. La nostra filosofia és treballar en equip per a dignificar aquests últims moments.

procés de final de vida a les residències geriàtriques, Com acompanyem el procés de final de vida a les residències geriàtriques?

I després de la mort, com es tracta el moment amb la família?

Quan el o la resident mor, estem amb ells per donar-los el condol i el suport que necessiten, respectant en tot moment la intimitat. Actualment, també oferim a les famílies durant tot el procés l'ajuda professional de l'equip especialitzat de l'EAPS, els Equips d'Atenció Psicosocial, impulsats per la Fundació la Caixa.

Una altra iniciativa que estem treballant és el Llibret de condol, on tot l'equip de professionals i els residents poden escriure unes paraules de comiat, que la família pot guardar com a record i veure el que ha significat aquella persona per tots nosaltres. Es rep de forma molt positiva, perquè transmet la idea de saber que aquí, a la residència, la persona mor a casa seva, envoltada de les persones amb qui ha conviscut i l'han cuidat en els últims temps.

Es tracta de processos molt sensibles, com et sents tu en aquestes situacions?

Es diu que amb el temps et tornes més insensible, però jo, després de tants anys treballant amb la gent gran i atenent el final de vida, diria que sóc més sensible, suposo que pel vincle que estableixes amb els residents i la família.

A més, el fet d'haver passat una època tan dura la COVID-19 em va impactar molt, veient com tanta gent gran i vulnerable ens deixava per culpa de la pandèmia. En alguns moments els familiars no podien venir al centre, i a mi em sortia de dins estar al costat de les persones residents, acompanyant-les en els seus últims moments perquè no es sentissin soles en cap moment.

Quins aprenentatges t'emportes de treballar amb persones grans, i especialment d'aquests processos?

M'emporto la satisfacció de saber que tant jo com tot l'equip d'auxiliars treballem dia a dia amb l'objectiu de cuidar i mantenir la qualitat de vida de les persones residents. També trobo que cal destacar la saviesa de les persones grans. El valor d'escoltar-les per aprendre de tot el que han viscut, que és molt diferent de la vida d'ara.

Del procés de final de vida m'enduc la importància de poder acomiadar-te dels teus éssers estimats abans de la mort, i sobretot de viure la vida fins a l'últim moment, fent el que més t'agrada i gaudint al màxim de les coses.

Creus que visibilitzar aquests processos ens pot ajudar com a societat a naturalitzar la mort, i connectar més amb les persones en les etapes finals?

Crec que la mort encara és un tabú, i que potser normalitzar-la des de la infància faria que es comenci a integrar d'una manera més natural. Podríem aprendre molt d'altres cultures, veient la naturalitat amb la qual tracten la mort, i que fins i tot se celebra o s'acomiaden d'una forma alegre.

Això ens fa veure que la forma d'entendre i viure la mort és cultural. El  que no canvia és la necessitat humana de les cures i l'acompanyament en el final de vida .

T'agradaria afegir alguna cosa més?

M'agradaria acabar agraint la feina i el compromís de tot el meu equip d'auxiliars. En el dia a dia potser no els hi dic prou, però estic molt orgullosa de tota la seva feina i de com actuen en aquests moments, amb cor, amb cura i fent que totes les persones tinguin el màxim confort i benestar possible.

Gràcies, Dana, per la teva sensibilitat, professionalitat, i disposició a l'acompanyament!

Dana Rodríguez Nadal

Coordinadora d'auxiliars

Residència Font Florida


Deixa un comentari