El blog del grup mutuam

Compartim coneixements sobre la gent gran i el malalt crònic

L’amistat amplia els horitzons de la gent gran

Maig 12, 2015

L’amistat és un component essencial en les nostres vides. Algú que ens escolti i que comparteixi amb nosaltres no només els bons moments, sinó també els dolents, és tan necessari en la infantesa com en la tercera edat.

Diuen que un amic és aquell que ho sap tot de tu i que, a pesar d’això, t’estima. L’amistat és una de les relacions interpersonals més comunes en les societats modernes, en què els vincles familiars en molts casos han anat perdent força. Aquest tipus de relació afectiva que no depèn de llaços de sang es dóna en diferents etapes de la vida i en diferents graus de profunditat. Encara que l’essència sigui la mateixa, però, l’amistat evoluciona a mesura que fem anys. Les responsabilitats, les ocupacions diàries i els canvis que vivim al llarg de la vida fan que les relacions es compliquin i que sovint acabem perdent o disminuint el contacte amb persones que, en altres moments, havien estat fonamentals per a nosaltres.

Més temps d’oci

Quan ens fem grans trobem més dificultats per establir noves amistats, bé sigui per falta de temps o perquè la nostra vida es desenvolupa en uns cercles tancats. A partir dels 60 o 65 anys, entrem en una etapa de canvis, de reajustament vital, en què les amistats juguen un paper molt important. Per a la majoria, és quan es produeix la jubilació i també quan els fills deixen la llar, així que es produeix un buit notable en la rutina diària. Després de molts anys d’estar ocupats amb milers de coses, arriba l’etapa del ‘i ara què fem?’. Per a molts, aquest temps lliure és una oportunitat per dur a terme activitats que no s’havien pogut fer abans i per recuperar velles amistats o fer-ne de noves. En aquesta etapa, relacions que s’havien mantingut amb contactes esporàdics prenen més força, i es converteixen en habituals les trobades amb els amics per fer un cafè, passejar o entretenir-se al voltant dels jocs de taula.

Conèixer gent nova pot resultar més complicat, però és un repte molt engrescador. Moltes persones opten per acudir als casals i ateneus del barri on es porten a terme activitats molt variades: des de cursets d’informàtica fins a tallers de patchwork, passant per xerrades i festes diverses. El gimnàs, a més de ser beneficiós per a la nostra salut, és també un lloc on habitualment es poden establir noves amistats. També hi ha sales de ball pensades per a gent gran on poder moure l’esquelet, conèixer gent nova i, fins i tot, lligar.

Units per una causa

És molt important per establir una amistat el fet de compartir objectius comuns. En aquest sentit hi ha molts col·lectius que treballen per a la millora de la societat des de diferents vessants amb els quals us podeu sentir identificats i on podeu conèixer gent amb les vostres inquietuds.

Per últim, hem de tenir en compte que els amics no els hem de buscar només entre la gent de la nostra edat. L’amistat intergeneracional pot ser molt enriquidora personalment i és, a més, generadora de cohesió social. Establir relacions amb gent més jove o més gran ens ajudarà a obrir la ment i a evitar prejudicis sense sentit. Barcelona no ha estat tradicionalment una ciutat gaire intergeneracional, però actualment hi ha diferents iniciatives que estan canviant això. Diferents centres escolars, per exemple, conviden persones grans perquè facin xerrades als joves en les quals, a través de les seves vivències, expliquin una part de la nostra història. Apunteu-vos-hi i descobrireu que, a qualsevol edat, els amics ens fan la vida més amable.