La Fundació Mutuam Conviure celebra amb èxit una Jornada Residencial centrada en les persones amb demència

Octubre 4, 2019

La cura de les persones amb demència avançada ha protagonitzat la 3a Jornada Residencial de la Fundació Mutuam Conviure, celebrada ahir dijous a l’Auditori del Col·legi Major Sant Jordi de Barcelona. L’acte, que s’emmarca en l’aposta de l’entitat per la formació continuada dels professionals, va reunir 192 persones.

Francesc Brosa, director general del Grup Mutuam, va donar el tret de sortida a la jornada recordant que darrera l’impuls de la primera edició hi havia la vocació de la Fundació Mutuam Conviure, mantinguda fins avui, de crear un espai en què els professionals del sector de l’atenció residencial poguessin aprendre compartint experiències. Tot seguit, va prendre la paraula la vicedegana del Col·legi de Treball Social de Catalunya, Marga Garcia, que en la seva conferència va abordar qüestions com la relació entre identitat i edat o la importància del vincle dels treballadors socials amb les persones a qui atenen.

La Jornada, com en edicions anteriors, va servir també com a escenari per al lliurament dels Premis de Recerca d’atenció a la dependència de la Fundació Mutuam Conviure. Enguany, el projecte seleccionat ha estat el presentat per l’equip de la Residència Vila-seca sobre estimulació basal, que va rebre el guardó de la mà del president de Grup Mutuam, Josep Arqués.

La taula d’experiències, moderada per la cap de servei de Qualitat del Grup, Ainhoa Torner, va permetre que diverses professionals exposessin les eines que havien utilitzat als seus centres per connectar amb persones amb demència avançada. Així, Rosa Torró, educadora social del Centre Assistencial Mutuam La Creueta, va parlar de la música; Fernanda Farnos, psicòloga de la Residència Vila-seca, de la teràpia assistida amb animals; Aida Burgès, terapeuta ocupacional del Centre Residencial Mutuam Manresa, del contacte corporal i Estefania La Mata, fisioterapeuta de la Residència Les Franqueses, de les imatges. Per la seva banda, Carolina Ferrero, adjunta a la direcció de l’Àrea Residencial i atenció domiciliària de Grup Mutuam, va explicar en què es basa el model assistencial de Grup Mutuam, destacant l’ús d’eines específiques per conèixer les persones amb demència.

La segona de les conferències va ser a càrrec d’Elena Fernández, psicòloga i gerontòloga d’Alzheimer Catalunya Fundació. Sota el desafiant títol ‘Com deu ser viure amb demència avançada?’, la ponent va apuntar que els professionals havien de connectar amb les persones amb demència des de les sensacions i emocions pròpies i va subratllar la necessitat de practicar, amb usuaris i companys, l'escolta activa, l'empatia, l'acceptació incondicional, el respecte, l'autenticitat i l'assertivitat.

Per últim, Anton Molas, director de l’Àrea Residencial de Grup Mutuam, va clausurar l’acte assenyalant la importància de cuidar també els cuidadors, procurant que tinguin suport i formació per desenvolupar la seva tasca.


Deixa un comentari