El blog del grup mutuam

Compartim coneixements sobre la gent gran i el malalt crònic

Astronomia: Voyeurs d’estrelles

Novembre 12, 2015

"Em pregunto si les estrelles s’il·luminen amb el fi que algun dia cadascú pugui trobar la seva". Va ser Antoine de Saint-Exupéry qui va posar en boca d’un Petit Príncep solitari aquest enigma sobre uns objectes que brillen amb llum pròpia.

Els misteris dels astres han arrossegat l’ésser humà des dels principis dels temps a observar el cel durant hores i a inventar tot tipus d’aparells, ginys i fórmules que ens ajudin a trobar respostes. L’astronomia és aquesta ciència que estudia els cossos celests de l’univers, entre els quals hi ha els planetes i els seus satèl·lits, els cometes i meteoroides, les estrelles, les galàxies...

Des de l’antiguitat, totes les civilitzacions, d’una manera o altra, s’han interessat pels astres. A gairebé totes les religions antigues, hi existia la cosmogonia, que intentava explicar l’origen de l’univers lligant-lo a aspectes mitològics. Aquest interès intrínsec en l’ésser humà a buscar respostes mirant el cel fa difícil establir un origen concret per a l’astronomia. Sí que podem dir que van ser els astrònoms xinesos els que van dividir l’univers en constel·lacions i que els antics grecs van fer grans aportacions a l’astronomia, com la definició de l’important concepte de magnitud. Tanmateix, va ser la revolució científica del Renaixement la que va posar els fonaments de l’astronomia tal com la coneixem avui.

Entusiastes dels astres

L’astronomia és una de les poques ciències en què els aficionats poden desenvolupar un paper actiu i contribuir al descobriment de nous fenòmens. A Catalunya, l’astronomia ha arrossegat històricament un gran nombre d’adeptes. La publicació l’any 1901 d’un llibre titulat ‘Astronomia popular’, d’Augusto T. Arcimis, va contribuir al sorgiment d’agrupacions d’aficionats i actualment n’existeixen més d’una dotzena. A Barcelona, l’any 1911 es va crear la Sociedad Astronómica de España y América (SADEYA). Entre els seus impulsors, hi havia l’astrònom més reconegut del nostre país, Josep Comas i Solà. El 1948 va néixer l’Agrupació Astronòmica de Barcelona (www.aster.org), amb una vocació més pràctica i dirigida a tota mena d’aficionats. L’entitat, amb un important vessant educatiu, organitza diferents tipus d’activitats, com cursos d’astronomia de diferents nivells o sortides per fer les observacions, tallers d’astrofotografia i xerrades sobre temes diversos.

A l’abast de tothom

Segurament un dels motius pels quals hi ha tants aficionats a l’astronomia és que no demana cap formació prèvia ni cap equip especial: només fa falta curiositat i saber observar el cel, de nit o de dia. Això sí, tot i que no sigui imprescindible, tard o d’hora la majoria dels amants dels astres acaben sucumbint a l’adquisició d’un telescopi per poder veure’ls de prop. Tampoc no cal conèixer el nom de les estrelles per poder-les apreciar, però si voleu disposar d’unes nocions bàsiques per orientar-vos al cel, podeu apuntar-vos a algun curs introductori a l’astronomia, com els Cursos d'extensió universitària de la UAB, adreçades a gent gran.