La bretxa digital en les persones grans: recursos i consells pràctics per a minimitzar-la

Abril 29, 2024

La bretxa digital representa la diferència entre aquelles persones que tenen accés i domini de les noves tecnologies, amb tots els seus beneficis i avantatges, i aquelles que no. Un dels factors més importants d’aquesta divisió a la nostra societat és tenir més de seixanta anys, creant així l’anomenada bretxa digital en les persones grans o per qüestió d’edat. 

Aquesta desigualtat té un fort impacte en l’autonomia del col·lectiu sènior, ja que poden experimentar una nova forma de dependència en necessitar ajuda constant per poder fer tasques quotidianes, com ara les gestions bancàries, les mèdiques, o amb l’administració pública. A més, les noves tecnologies són cada cop més necessàries per a comunicar-se i relacionar-se, tal com va evidenciar la pandèmia i mostren els estudis.

Sabem que per reduir aquesta barrera és imprescindible l’acció social, i fins i tot la implicació de les empreses a l’hora de facilitar l'accessibilitat dels dispositius i les aplicacions o programes. Aquí però, volem apropar-vos una sèrie de recursos i consells pràctics per animar-vos, a vosaltres sèniors, a fer el salt a les pantalles. I als adults més joves, a compartir-los amb els familiars o les persones que ho necessitin, per ajudar-les a entrar al món digital. Connectem-nos per construir una societat digital més justa i inclusiva! 

Recursos per a reduir la bretxa digital en les persones grans

1. Accés a ordinadors i tauletes amb internet

Reduir la bretxa digital en les persones grans i en altres col·lectius en risc d’exclusió és un dels objectius de la nostra societat, per això la majoria d’ajuntaments disposen d’espais amb equipaments i accés gratuït a internet: centres cívics, biblioteques… Apropa’t al teu centre de referència i pregunta-ho!

L’Ajuntament de Barcelona, per exemple, compta amb una xarxa de 58 Casals i Espais municipals de persones grans dotats amb una aula informàtica. Aquí tens el llistat, amb accés directe a cadascun d’ells. També trobareu ordinadors i/o tauletes en altres equipaments de proximitat, com ara: 

2. Cursos i tallers de competències digitals

Avui dia podem trobar moltes formacions per als sèniors que desitgen aprendre a fer ús de les noves tecnologies. Com aquests canvien constantment, el millor serà adreçar-te al teu equipament de referència (els que hem comentat abans) per conèixer dels programes que tens disponibles. A Barcelona, en tots els espais mencionats s’ofereix accés gratuït a internet i programes de formació en noves tecnologies. Informa-te’n! 

Si ja tens una base d’habilitats digitals, però t’agradaria seguir aprenent, pots accedir també a cursos de formació en línia com ara els Tallers d’autoformació de la Fundació La Caixa, que podràs fer pel teu compte a casa, o des dels equipaments públics esmentats abans. 

Fora de l’entorn de Catalunya, la Fundació Telefònica també ofereix programes d’alfabetització digital a través del voluntariat.  

3. Dispositius dissenyats especialment per a sèniors

Més enllà dels esforços que fan les persones grans per incorporar-se al món digital, cal que la tecnologia també estigui adaptada a les seves necessitats, possibilitats i preferències. Per això és tan necessari el compromís de les empreses! 

A l’hora de triar un telèfon mòbil, per exemple, hem de tenir en compte l’ús que se’n farà i les necessitats específiques, com ara:

  • Optar per telèfons amb interfícies senzilles i botons grans per als més grans.  
  • Si és un smartphone: pantalles grans, i que permeti configurar la mida de la lletra.
  • Garantir un volum de la trucada alt i de bona qualitat. 
  • Assegurar la compatibilitat amb audiòfons si la persona n’és usuària. 

Pots consultar guies com aquesta per veure els telèfons disponibles del moment o demanar suport a la botiga de confiança. 

Consells pràctics per apropar les noves tecnologies 

A més dels recursos disponibles, aquí et deixem també alguns consells pràctics per ajudar-te a entrar a les noves tecnologies: 

  • Començar amb paciència: és normal sentir-se sobrecarregat quan s'aprèn alguna cosa de nou, especialment quan es tracta de tecnologia. Recorda que l'aprenentatge és un procés, i que es necessita temps i paciència per dominar noves habilitats.
  • Suport tècnic: és molt important tenir alguna persona de referència per a fer les configuracions d’accessibilitat necessàries, i poder preguntar tots els teus dubtes. De vegades, per guanyar autonomia, cal dependre una mica dels altres al principi! 
  • Pas a pas: el millor és explorar les funcions i característiques dels sistemes de manera gradual, començant per funcions bàsiques. Si tens alguna necessitat concreta, com ara utilitzar Whatsapp, escoltar música, o gestionar les cites mèdiques a La meva Salut, serà una motivació extra, comença per aquí! 
  • Sigues constant: si deixem de fer servir una aplicació, per exemple, és fàcil oblidar-nos de com funciona. Repeteix les operacions o processos diàriament per a integrar-ho, abans d'aprendre'n de noves. 
  • Explora i gaudeix! Internet és una gran  finestra a tota mena de coneixements i entreteniments. Aprofita per buscar tot allò que et ve de gust: aquell grup de música oblidat, una pel·lícula que et porta records, aprofundir en temes que t’interessen, o jugar a jocs en línia com ara els escacs! Fes un llistat, i pregunta a la teva persona de referència com pots fer-ho. 
  • Protegir la privacitat: l’ús d’internet també requereix aprendre uns mínims de seguretat per mantenir protegida la nostra informació personal, i especialment la financera. També és molt important saber reconèixer les estafes en línia, com ara el pishing, del que en parlem aquí

Les noves tecnologies tenen múltiples beneficis en els sèniors i les persones grans: milloren la comunicació, redueixen la soledat i l'aïllament social, afavoreixen l'autonomia, estimulen les habilitats cognitives i promouen un envelliment actiu. 

En definitiva, fomentar l'accés i les competències digitals en aquest grup demogràfic és una forma d'apoderar-les per a millorar el seu benestar i qualitat de vida. Tots i totes podem contribuir-hi, impulsant així una societat digital més inclusiva, on la tecnologia ens beneficiï a totes, sense deixar ningú enrere. Ens llegim a les xarxes! 


No items found

Deixa un comentari