La cura dels peus, un pas clau cap a l’envelliment saludable

Gener 10, 2023

Ens sostenen, ens donen equilibri i ens porten allà on volem. La cura dels peus és clau per mantenir el nostre estil de vida i gaudir del benestar que desitgem. Per això, compartim algunes recomanacions podològiques senzilles que val la pena tenir en compte, sobretot quan ens fem grans i, molt especialment, si patim malalties cardiovasculars, artritis o diabetis.

Els peus juguen un paper fonamental en la mobilitat, l’equilibri i la bona postura del cos. Malgrat això, fins fa no gaires anys, havien passat bastant desapercebuts en l’atenció a la nostra salut i, com a conseqüència, donàvem per fet que la vellesa anava associada a problemes com els galindons, els penellons o les deformitats en els peus. Afortunadament, ha anat creixent la consciència sobre la importància de cuidar-los i de visitar els especialistes en podologia per prevenir o tractar alguns problemes.

Peus i envelliment

Amb el pas del temps, com passa amb altres parts o òrgans del cos, els nostres peus es tornen més delicats i pateixen més malalties. D’una banda, arrosseguen el desgast i les conseqüències d’haver suportat el pes del cos durant molts anys, fet que pot provocar alteracions vasculars, articulars i òssies. De l’altra, la pell es resseca, essent més fàcil l’aparició d’esquerdes i durícies.

Per tot això, encara que els peus mereixen atenció tota la nostra vida, és quan ens fem grans que hi hem de posar més cura. És recomanable que un o una professional de la podologia ens avaluï periòdicament i ens orienti en matèria de prevenció i, si és necessari, ens faci un tractament correctiu o alguna teràpia per alleujar el dolor. A banda d’això, és clau que nosaltres tinguem cura dels peus a casa, en el nostre dia a dia.

Bona higiene i hidratació

Sembla molt obvi, però no sempre netegem bé ni tenim prou cura de la pell dels peus. Aquests són alguns consells fàcils d’aplicar:

  • Renteu diàriament els peus amb un sabó PH neutre i amb aigua temperada per tal que no apareguin alteracions.
  • Eixugueu-los curosament amb una tovallola, amb especial atenció a l’espai entre els dits, per evitar l’aparició de fongs.
  • Apliqueu-hi una crema hidratant sense perfum fent un massatge suau fins que quedi absorbida.

Recomanacions per a problemes freqüents

El binomi peus i envelliment ens porta al cap tot un seguit de problemes i malestars que podríem evitar si tenim en compte algunes consideracions en els nostres hàbits quotidians més enllà de higiene adequada.

  • Per no patir les molestes ungles encarnades no les talleu massa curtes.
  • Quan escolliu calçat, prioritzeu el confort i la seguretat. Tingueu en compte que no són aconsellables talons alts ni tampoc completament plans i que una pressió excessiva afavoreix l’aparició de durícies.
  • Feu servir mitjons que no us estrenyin gaire per ajudar a una circulació correcta de la sang.

Si tot i fer servir mitjons que no estrenyen, se us inflen els peus, podeu posar-vos mitges de compressió o aplicar-vos-hi fred i cremes antiinflamatòries. Així mateix, podeu fer exercicis de mobilització de cames i peus. Per exemple, amb el taló fix a terra, moveu el peu cap amunt i cap avall o d’un costat a un altre uns quants cops.

Enfortir musculatura i articulacions

Cuidar dels peus quan ens fem grans també pot contribuir a prevenir caigudes. En aquest sentit, sense sortir de casa, podem fer diversos exercicis per reforçar la musculatura i les articulacions. Un parell d’opcions són caminar de puntetes o bé amb la vora externa o interna del peu durant uns 10 minuts. Unes altres opcions, en aquest cas, estirats al llit, serien la d’obrir i tancar uns quants cops els dits i la de flexionar i estendre els turmells tot matenint el peu cap enfora.

Finalment, val la pena assenyalar que un bon tractament de fisioteràpia i visitar regularment un o una professional de la podologia ens poden estalviar molts problemes als peus. El Grup Mutuam posa a la vostra disposició una assegurança podològica que ajudarà a oferir als vostres peus tota l’atenció que mereixen.


No items found

Deixa un comentari