Els cuidadors familiars necessiten fer un respir en períodes de vacances. Què podem fer amb els pares?

Juny 25, 2015

Els períodes de vacances: setmana santa, estiu... acostumen a ésser moments difícils per a les persones amb gent gran o dependent al seu càrrec, doncs sorgeixen sentiments contraposats. Per un costat, patim el pes del cansament acumulat durant tot l’any, derivat de compaginar la cura dels pares o familiars a càrrec i la nostra feina i ritme i, per l’altra banda, sentim la pressió de l’entorn familiar (fills, parella, amistats...) que també vol gaudir d’uns dies de vacances conjuntes. Quan el cuidador és extern a la família, aquests sentiments també apareixen quan s'acosten els períodes de vacances de l'any. Tot plegat, fa que haguem de buscar una solució i que ens trobem davant d’una disjuntiva que sovint genera pors a causa de la incertesa.

Per a aquells que mai han donat el pas, la decisió encara és més difícil. Per això, és imprescindible que ens deixem ajudar i aconsellar pels professionals, que ens informaran de quines són les diverses alternatives i quina s’adapta millor a les nostres circumstàncies. També és important, en aquests moments, demanar consell i escoltar als que ens envolten, ja que de vegades un mateix no és capaç d’adonar-se’n i poder veure amb perspectiva i objectivitat la situació. Hem de tenir en compte allò de "cuidar al cuidador", una frase avui molt popular. Nosaltres som l’eix sobre el qual giren les cures i les atencions i, per poder cuidar bé, hem d’estar millor que la persona de qui volem tenir cura. I això requereix, entre d’altres coses, poder descansar. El dia a dia del cuidador de la persona gran o dependent és complicat i això s’agreuja més en els casos de deteriorament cognitiu o quan els cuidadors principals són també grans.

Temps d'estiu
És important que els cuidadors gaudeixin de la seva família

Opcions per a les diferents necessitats

De vegades, simplement, volem marxar amb la tranquil·litat que durant la nostra absència "els nostres" seran atesos i no els faltarà res. O bé hi ha conflictes familiars perquè no se sap amb qui es quedarà l’avi ja que les vacances coincideixen entre cuidadors. Hem de tenir present que existeixen recursos al nostre abast que poden donar sortida a aquestes necessitats temporals per després reprendre amb més forces la cura del nostre familiar. Si la persona està cognitivament bé, és aconsellable demanar-li l’opinió i que pugui conèixer les diferents alternatives.

Hi ha molts recursos en funció de la situació de la persona gran, i cal estar ben assessorat per escollir-ne el més adequat. Des d’empreses especialitzades en serveis d'ajuda domiciliaria  que ens poden seleccionar a un professional per viure al domicili dels pares, suplint les vacances del cuidador, fins a la possibilitat, per als més autònoms, d’anar a viure durant unes setmanes als apartaments amb serveis, on viuran com a casa seva, dins d’una comunitat, però amb la tranquil·litat que, davant de qualsevol incidència, tindran professionals al seu servei. També existeixen places tutelades, un recurs a mig camí entre l’apartament i la residència, pensat per a gent gran fràgil que requereix un mínim de supervisió. Finalment, tenim l’opció de les residències assistides, que compten amb equips professionals molt complerts (equip mèdic, d’infermeria, servei de rehabilitació, activitats...) preparats per acollir temporalment i socialitzar el nostre familiar amb la resta de residents. No podem oblidar l’alternativa dels centres de dia, que possibilita compaginar la cura dels nostres a casa amb el dia a dia que passen al centre; l’adaptació progressiva que suposa aquest recurs, permet fer posteriors estades de cap de setmana o dies puntuals, opció que ens facilitarà petits descansos o assistir a esdeveniments familiars durant tot l’any: setmana santa, estiu, ponts...

Previsió per trobar la plaça adequada

Si ens decidim a donar el pas, és important planificar amb temps la recerca del recurs més adient - almenys un mes abans si és època de vacances. Un cop decidit, és bo que l’ingrés del nostre familiar sigui abans que nosaltres marxem, així podem veure com van els primers dies i l’adaptació. El període mínim de les estades temporals és d’una setmana i, un cop lliurada la documentació i si hi ha plaça, l’ingrés pot ser immediat.

A Grup Mutuam, disposem de tots aquests recursos, però cal que ens expliqueu el vostre cas per poder-vos assessorar bé, doncs aquesta informació és clau pel benestar del vostre familiar. Si no heu pogut planificar amb temps l’ingrés i teniu dificultats per trobar plaça, poseu-vos en contacte amb nosaltres i us ajudarem.

Truqueu al 93 380 09 70, parleu amb nosaltres i marxeu tranquils. Sabem i volem cuidar.

 


Deixa un comentari