Professionals del Grup Mutuam s’impliquen en la 1a Jornada d’Infermers i Infermeres en Geriatria

Desembre 5, 2019

La 1a Jornada d’Infermers i Infermeres en Geriatria es va celebrar a l’Auditori del Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Barcelona (COIB) el passat 29 de novembre sota el lema “Cuidant als més grans”, organitzada per la vocalia d’Infermeria Geriàtrica de la institució.

La vocalia de geriatria del COIB és un grup de treball liderat i amb participació, entre d’altres, d’infermeres de Grup Mutuam. La coordinadora d’infermeria de l’Hospital Sociosanitari Mutuam Güell, Ester López, és vocal d’infermeria geriàtrica de la Junta de govern del COIB, mentre que Noemi Sech, coordinadora d’infermeria del Centre Residencial Mutuam Collserola, Immaculada Mundet, infermera d’EAR, i Mireia Filip, infermera de l’Hospital Sociosanitari Mutuam Güell són membres de la vocalia d’Infermeria geriàtrica.

La jornada, organitzada amb l’objectiu d’oferir als professionals un espai on aprendre i compartir coneixements, va destacar la tasca actual dels infermers i infermeres en l’àmbit de la geriatria, atesa la tendència creixent d’una major població i la cada vegada més gran incidència de malalties cròniques. Va tenir un important èxit de participació amb la presència de 170 professionals i s’hi van presentar 38 pòsters per difondre, evidenciar i potenciar la pràctica basada en evidència científica en l’àmbit de la infermera de geriatria.

Va obrir la jornada una conferència en què va participar Ester López, juntament amb Albert Tort, president del Col·legi, Núria Cuixart, degana del Consell de Col·legis de Catalunya i directora de programes del COIB, i Maria Sardà, directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Seguidament, va tenir lloc una taula rodona sobre “Ferides cròniques: aspectes pràctics” en què Immaculada Mundet, com a especialista en geriatria i Experta en Ferides Cròniques per la GNEAUPP va presentar “Maneig de productes de cura: combinacions possibles”. Noemi Sech va ser l’encarregada de moderar la segona taula rodona, que amb el nom de “Fragilitat i medicació. Amics o enemics?” va tractar el concepte de fragilitat i els problemes de la polimedicació en les persones grans a través de la presentació de casos clínics, entre d’altres, dels professionals dels Equips d’Atenció Residencial (EAR) Ángela Trujillo, metgessa, i José López Domínguez, infermer.

Com a treballs presentats, cal destacar-ne el pòster sobre “La prevenció de les bronc aspiracions en l'adult gran”, defensat per la infermera i responsable higiènic-sanitari Ivana Expósito i les infermeres Irina Gabor i Eva Trujillo, professionals de La Residència Vila-seca (Tarragona); i, per part dels EAR de Mutuam, “Protocol de canvi de sonda de gastrostomia en els Equips d'Atenció Residencial” de Sara Ortega, “Coordinació entre residència i Equip d'Atenció Residencial per a l'abordatge d'una nafra per pressió”, de Mònica Hidalgo, “Abordatge de la polifarmàcia en pacients institucionalitzats per un Equip d'Atenció Residencial”, de Magda Oter, “La conjuntivitis vírica en l'àmbit residencial”, de Marta Peguera, i “Desbridament a través de la tècnica oclusiva en el maneig de les nafres per pressió”, d’Ana Joyce, totes elles infermeres. Finalment, Esther López va ser la responsable de lliurar el guardó al pòster més original i al pòster de més rigor científic.

Des de Grup Mutuam volem felicitar la iniciativa i el treball de tots aquests professionals que, des dels nostres centres, treballen per visibilitzar al professional d’infermeria geriàtrica i la seva aportació, amb evidència científica, en la millora de les pràctiques aplicades als processos de cures que donem a les persones que atenem.


Deixa un comentari