Prevenció del malbaratament alimentari a les residències

Cada any, a Catalunya es llencen 262.000 tones de menjar entre llars, restauració i comerços, l’equivalent a uns 35 kg per persona. Per fer front a aquesta problemàtica, la Generalitat ha elaborat la Guia per a la Prevenció del Malbaratament Alimentari, que inclou recomanacions per a la restauració i les cuines centrals d’hospitals, residències i empreses de restauració col·lectiva, amb l’objectiu de reduir el malbaratament i el seu impacte ambiental.
A Grup Mutuam ens comprometem activament amb aquest objectiu com a part del nostre Pla de Sostenibilitat, dins de l’eix de Medi Ambient. La Residència Rubí, ha estat pionera en l’aplicació de la guia de la Generalitat, adaptant-la a les seves necessitats per fer els àpats més eficients i satisfactoris. Gràcies a aquest procés, ha obtingut la certificació de Cuina Responsable d’AENOR, marcant el camí per a la resta de centres del grup.
En aquesta entrevista, Marisa García, directora del centre durant aquest procés i actual adjunta a la direcció de l’Àrea Residencial i d’Atenció Domiciliària de Grup Mutuam, ens explica les mesures aplicades i els seus resultats.
Canvis implementats per evitar el malbaratament
A la Residència Rubí fa anys que treballem per reduir el malbaratament alimentari. Seguint el nostre model d’Atenció Centrada en la Persona, quan una persona s’incorpora al centre, li preguntem quins aliments no li agraden per oferir-li alternatives. A més, personalitzem els esmorzars i berenars perquè s’adaptin als gustos de cadascú. Això ens permet reduir el menjar rebutjat i, alhora, millorar la satisfacció i el benestar dels residents.
Un altre aspecte clau és la coordinació diària amb la cuina. Cada matí, informem el personal de cuina del nombre exacte d’àpats necessaris i de les dietes corresponents, tenint en compte les absències del dia. En aquest sentit, la col·laboració de les famílies és essencial per avisar amb temps si un resident no serà al centre per algun àpat.
El paper dels professionals i la sensibilització
Els professionals de la residència tenen un paper fonamental en l’èxit d’aquestes mesures. El personal de cuina i d’atenció directa treballa conjuntament per garantir que els àpats siguin atractius i agradables. Un bon emplatat i una actitud positiva influeixen en la percepció dels residents i, en conseqüència, en la quantitat de menjar que es rebutja.
Per sensibilitzar l’equip, es va realitzar una formació específica, començant per l’equip de cuina, que durant mesos va mesurar el menjar rebutjat per prendre consciència del problema. També es va organitzar una xerrada per als residents i les seves famílies sobre els beneficis d’una bona alimentació. Tot i això, la sensibilització més efectiva es fa en el dia a dia, a través del tracte directe entre professionals i residents.

Les particularitats de la cuina d’una residència per a gent gran
Les persones grans tenen necessitats específiques, tant nutricionals com funcionals. Els menús s’adapten per afrontar canvis fisiològics com la disminució de la capacitat digestiva, la pèrdua de massa muscular o les dificultats per mastegar i deglutir (disfàgia), que requereixen texturitzar (triturar o espessir) els aliments.
A més, cal tenir en compte les dietes especials per a persones amb diabetis o hipertensió, controlant la sal, el sucre i els greixos. Totes aquestes adaptacions poden generar rebuig o reduir les ganes de menjar en alguns casos, per això el paper dels professionals és fonamental per afavorir la satisfacció i garantir una bona alimentació.
També és essencial la seguretat alimentària, ja que els residents són una població vulnerable i cal garantir un control estricte en la preparació, conservació i manipulació dels aliments per evitar riscos sanitaris.
La certificació de Cuina Sostenible AENOR i els seus resultats
El procés de certificació ha estat un repte important, però ha permès millorar molts processos i establir bones pràctiques, no només per prevenir el malbaratament alimentari, sinó per la qualitat general del servei i la seva sostenibilitat. La certificació d’AENOR aborda aspectes com el menjar saludable, la gestió de residus, l'eficiència energètica, l'ús de fonts d'energia renovables o la política de donacions.
Els resultats fins ara han estat molt positius, tot l’equip està sensibilitzat, i la certificació és un bon exemple per a altres residències de Mutuam, ja que l’alimentació és un dels aspectes més valorats pels residents, i aporta un valor afegit al servei, acreditant que es treballa constantment per millorar tant la sostenibilitat com la qualitat general de l’atenció.
La reducció del malbaratament alimentari a Grup Mutuam
El cas de la Residència Rubí és només un exemple del compromís de Grup Mutuam en la reducció del malbaratament alimentari. A nivell de grup, estem implementant diverses accions per avançar en aquest àmbit.
Un dels passos més rellevants ha estat incloure, com a requisit en la recent licitació dels serveis de restauració, l’elaboració d’un pla específic de reducció del malbaratament alimentari per a cada centre. Aquests plans es posaran en marxa a partir de l’1 d’abril i hauran de desplegar-se progressivament durant l’any.
A més, la formació dels professionals —tant del personal de cuina com de planta— forma part de les ofertes guanyadores de la licitació. Aquest enfocament ens permet fer un pas endavant en la millora de la gestió alimentària, reforçant el nostre compromís amb la sostenibilitat i la qualitat del servei.
I quin és l’impacte d’aquestes iniciatives? Un programa de prevenció del malbaratament alimentari ajuda a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, ja que els aliments malbaratats generen metà als abocadors. A més, s’estalvien recursos naturals com l’aigua, la terra i l’energia i es redueix la contaminació dels sòls i aigües.
Així, a Grup Mutuam, sostenibilitat i atenció centrada en la persona van de bracet per millorar la vida dels residents i cuidar el nostre entorn. Les accions per reduir el malbaratament alimentari no només ajuden el planeta, sinó que també fomenten un consum més responsable i sostenible.
Per això, continuarem avançant i adaptant-nos a les necessitats de les persones grans, amb el compromís de construir un futur més sostenible i garantir una millor qualitat de vida per a tothom.
Amb la col·laboració de Marisa García Area residencial i atenció domiciliària, i Casty Hernández, Directora Financera
