“La mirada del cuidar en un sentit global és el que pot aportar una infermera a la direcció d’un centre”

Juny 22, 2022

Noemí Sech és infermera i directora del Centre Residencial Mutuam Collserola. És una de les protagonistes de la campanya ‘Apostem per la infermeria’ per atraure nou talent cap a l’entitat i en l'entrevista ens parla del seu creixement professional al Grup Mutuam, de com ha aprofitat les oportunitats i del suport que ha trobat per fer front als reptes que s'ha plantejat.

Quan i per què vas decidir ser infermera?

La veritat és que quan vaig començar els estudis, ja feia temps que tenia en ment ser infermera. Vaig anar a l'Escola d'Infermeria de Sant Pau, on tenen una manera d'ensenyar orientada no només a oferir els coneixements necessaris per fer les tasques, sinó a inculcar la mirada infermera, per poder cuidar la persona d’una forma integral. Reconec que vaig dedicar-me a la geriatria per casualitat i, de fet, poques persones es plantegen quan acaben la carrera dedicar-s'hi perquè no és una assignatura que a les universitats es potenciï. Vaig començar a treballar fent substitucions a Sant Pau i després vaig anar a parar al món de la psiquiatria. Més tard, vaig anar a parar a la geriatria i els professionals que hi vaig conèixer em van aportar molts coneixements que m'han servit per trobar-li el gust. És un món que si t'enganxa, t'enganxa, i on pots aprendre molt i tocar molts temes diferents.

Com vas arribar al Grup Mutuam?

Una part d'aquell equip amb qui treballava en una residència em van portar a un altre centre especialitzat en demències i alzheimer que acabaria pertanyent al Grup Mutuam. En aquells moments jo era infermera, però després vaig convertir-me en coordinadora d'infermeria. Més endavant, vaig venir, també com a coordinadora, a Mutuam Collserola. 

I què valores més de la teva experiència com a coordinadora d'infermeria a Mutuam Collserola?

La possibilitat d'aprendre moltes coses, perquè és un centre on hi ha diferents tipologies de persones usuàries. Tenim una part sociosanitària, una de residencial, centre de dia i apartaments tutelats. Tot aquest ventall et permet aprendre molt i no només sobre l'atenció a les persones. Si tens inquietuds, pots absorbir molta informació d'altres temes que no són tan propis de la infermeria. 

Com vas convertir-te en la directora del centre?

Ens hem de remuntar al context de la primera onada de la Covid-19. Al centre, quan vam veure que la pandèmia s'acostava, la direcció anterior i jo, com a coordinadora d'infermeria, vam traçar un pla de treball per fer-hi front, tot i que encara no teníem clar com ens afectaria. Quan van començar a sorgir possibles casos, hi va haver moltes baixes i ens vam quedar sense mans. Vam haver de reorganitzar-ho tot sense deixar de banda la part assistencial. És a dir, s'havia d'atendre tant a la persona com al centre. En certa manera, vaig assumir jo, conjuntament amb la doctora que teníem llavors, la tasca de liderar la comunicació cap a les famílies, l'atenció a l'usuari, la derivació hospitalària... En aquest context, en què ja havia assumit algunes tasques de gestió, el director general del Grup Mutuam em va oferir la possibilitat d'assumir la direcció del centre. 

I vas entomar el repte.

Sí, vaig dir-li que necessitava ajuda, tant formació com acompanyament, en determinats aspectes. M'ho van proporcionar i vaig acceptar. Per a mi allò va ser un acte de reconeixement a la feina feta.

Des de la teva experiència, què pot aportar un professional de la infermeria a la direcció d'un centre?

Potser jo soc molt romàntica, però penso que aportem el fet de no perdre de vista mai les persones. Conèixer la persona i els seus familiars t'ajuda molt a l'hora de prendre decisions o d'entendre determinades circumstàncies. Aquesta mirada del cuidar en un sentit global és la que pot aportar una infermera a la direcció. 

Com creus que el Grup Mutuam t’ha facilitat el desenvolupament de la teva carrera?

La major part de la meva vida professional l'he desenvolupada a l’empresa. Per a mi ha estat una sort haver-hi trobat un accés fàcil a persones clau, com les directores d'Infermeria o el director de l'Àrea residencial. Tot i que hi hagi un organigrama, és fàcil arribar a conèixer el personal i això et permet recórrer a qui necessitis en un moment donat. Potser he tingut sort, però la veritat és que mai m'he trobat amb un 'no'. 

Quines avantatges pot oferir el Grup Mutuam a les infermeres i infermers respecte a altres organitzacions?

Tenim un pla de formació anual força complert i, a més, l'empresa no es tanca al fet que facis una altra formació que no hi estigui inclosa. Quan l’he necessitat, sempre m'han ajudat perquè la pogués fer, ja sigui per flexibilitat horària o oferint-me recursos.

Has demanat alguna beca per a estudis?

L'any passat vaig fer un postgrau de direcció i gestió de centres residencials i el Grup Mutuam em va ajudar econòmicament.

I, a banda d’això, què més en valores?

A part d'això, fomenta la recerca i ofereix possibilitats per fer carrera, i jo en soc un exemple. Tens possibilitat d'ascendir si t'interessa. A més, tot i que hagi de ser una empresa rendible, el fet de no tenir afany de lucre fa que els centres estiguin bastant ben dotats de professionals si ho compares amb la resta del sector. Un altre dels avantatges és que estem especialitzats en malaltia crònica i disposem de recursos diferenciats en aquest àmbit, fet que permet als professionals de la infermeria exercir en diferents tipologies de centres. Respecte a condicions laborals, a Mutuam Collserola, a banda de la remuneració fixa, tenim una remuneració variable d'acord amb uns objectius que prèviament hem acordat entre l'empresa i els treballadors i que són tant a nivell de grup com personals.