“Mutuam és com la teva segona família”

Juliol 18, 2022

Yaneth Cristina Murillo és infermera de l’Hospital Sociosanitari Mutuam Güell, al qual va arribar des de Colòmbia fa menys de dos anys. És una de les protagonistes de la campanya ‘Apostem per la infermeria’ per atraure nou talent cap a l’entitat i en aquesta entrevista ens parla de per què va decidir deixar el seu país, com ha estat l’adaptació i quines perspectives de futur té al Grup Mutuam.

Per què vas decidir estudiar infermeria?

La veritat és que la decisió no va respondre a una vocació meva, sinó de la meva mare. Ella sempre va voler ser infermera, però no va poder, perquè va formar una família. Ella em va inculcar aquesta idea de servei a les persones i, quan un dia una companya em va encarregar que li comprés el formulari per inscriure's a la universitat, la meva mare me'l va fer comprar a mi també. Jo no tenia clar què volia estudiar però ella sí. Així va ser com vaig començar infermeria.

I et va agradar?

Tot i que al principi em va resultar difícil, per les assignatures més teòriques, quan vam començar la part de tracte a la persona me'n vaig enamorar. Quan un veu la possibilitat de fer que algú millori o l'acompanya en un moment de dol, comença a tenir uns sentiments molt macos, de compromís, de suport, de solidaritat... Així que va ser un accident molt bonic.

Llavors la decisió de la teva mare va ser un encert.

Ara mateix treballo d’infermera perquè és el que m'agrada i estar amb els meus pacients és el que m'omple cada dia. Tot i que a nivell personal soc molt solitària, a nivell laboral m'omple molt l'atenció a les persones. És una cosa molt especial i que no es pot explicar. Si una persona és infermera, és infermera de cor, no pel títol. Al final, li agrairé tota la vida a la meva mare que prengués la decisió per mi.

Quan vas acabar els estudis, vas treballar com a infermera a Colòmbia?

Sí, des que em vaig graduar amb 22 anys, no he deixat de treballar com a infermera. Vaig seguir formant-me, en teràpia renal, auditoria en salut, promoció i prevenció de la salut, atenció als infants i adolescents... I he desenvolupat la meva feina a la part clínica, l'administrativa i l'assistencial. Al llarg d’aquests anys he treballat amb tipologies de pacients molt diferents.

Quan vas decidir venir a l'Estat espanyol a treballar i en quina situació estaves?

Hi vaig treballar durant sis mesos el 2007 i l'experiència em va agradar, però vaig tornar a Colòmbia perquè la meva filla era encara petita. Fa un any i mig, vaig tenir de nou l'oportunitat de tornar-hi de la mà de Mutuam. Allà tenia una feina més o menys estable, però la remuneració no era l’adequada per poder tirar endavant una família, les jornades eren de 12 hores diàries i els contractes no incloïen prestacions socials. Vaig arribar a la conclusió que, encara que allà pogués estar amb la meva família, no els podia oferir una bona qualitat de vida. Amb la meva feina aquí sí que puc estalviar i ajudar els meus pares i la meva filla.

Com vas arribar a Grup Mutuam?

Tenia un contacte a l'empresa que em va fer d'enllaç. Llavors vaig començar de zero el procés per venir aquí. El contracte el vaig fer al meu país i vaig haver d'esperar-me el temps reglamentari. Vaig arribar en context de pandèmia i, tot i que en principi havia d'anar a una residència, els problemes per trobar personal d'infermeria van fer que anés a treballar a l'Hospital Sociosanitari Mutuam Güell. No coneixia aquest tipus de centres i he hagut de passar per un procés d'aprenentatge, però ha estat una experiència molt bona.

Una experiència que recomanaries?

Si em preguntessin si tornaria a venir, diria que sí. I si em preguntessin si recomanaria Mutuam, respondria també que sí, perquè Mutuam és com la teva segona família. Està formada per persones càlides que pensen en el teu benestar, que t'ajuden si tens un problema. He tingut moltíssim suport de tothom. De fet, ja li he dit a la meva filla, que també estudia infermeria, que estudiï molt, que aquí l'esperem perquè ens ajudi.

Et va ajudar l'empresa amb el teu trasllat cap a Barcelona?

Jo tenia l'avantatge que ja tenia una germana vivint aquí i vaig venir a casa seva. Però, un cop aquí, Recursos Humans em va oferir ajudar-me a amb l'allotjament els tres primers mesos i finançar-me la meitat del cost del vol des de Colòmbia. Això és molt important quan vens d'un lloc on se't fa difícil estalviar i, per tant, adquirir un bitllet per a un viatge tant llarg. Vaig venir amb una altra companya de Colòmbia i, a més de tot això, la van ajudar amb tots els tràmits per llogar un pis. Recursos Humans ens ha acompanyat en tot moment en aquest procés d'adaptació.

Has fet alguna formació des que estàs aquí?

Grup Mutuam ofereix constantment actualitzacions i cursos de moltes temàtiques, com cures, ètica assistencial... Hi ha també formació a través del Campus Virtual. A més, ara s'obrirà una convocatòria de beques per a cursos impartits per Mutuam. Fora de l'entitat, estic estudiant enginyeria de sistemes, que crec que aporta molt a la professió, i també faré una formació de coordinació de residències de gent gran.

Quins altres canvis has trobat aquí?

En 18 anys, no havia tingut mai vacances. Tan sols vaig deixar de treballar tres mesos pel permís de maternitat. Amb Mutuam, vaig gaudir d’un mes de vacances el novembre passat i ara en tindré un altre al juny. Una altra de les coses que valoro de l’empresa és que són flexibles i puc fer un mes de vacances complet, fet que em permet viatjar al meu país.

Com t'imagines professionalment d'aquí a 10 anys?

M'imagino seguint com a infermera i a Mutuam, com una professional compromesa amb la feina. Espero avançar dins de l'empresa. Per exemple, encarregant-me de la coordinació. Amb aquest objectiu em preparo diàriament. També espero que la meva filla ja estigui aquí i que puguem treballar juntes.

 


Deixa un comentari