Les noves tecnologies en l’atenció a la gent gran

Juny 27, 2024

El passat 19 de juny es va celebrar la 7a Jornada d’Atenció a la Dependència, organitzada per la Fundació Mutuam Conviure en format híbrid, que va atraure un total de 426 professionals. El tema central d’aquest any va ser l’ús de les noves tecnologies en l'atenció a la gent gran, explorant com aquestes poden ajudar-nos en millorar els serveis i l’assistència. Miquel Vilardell, president de la Fundació Mutuam Conviure va donar la benvinguda als professionals que van seguir la jornada de forma presencial i online.

Intel·ligència Artificial en els sistemes de salut

En primer lloc, Toni Andreu, director Científic EATRIS (European Infrastructure for Translational Medicine) i director d'Estratègia d'ACRA, va centrar la seva intervenció en la "Intel·ligència artificial: un risc o una oportunitat pels Sistemes de Salut'. Una ponència de gran interès que va rebre nombroses consultes presencials i en línia a través de Zoom. Andreu va mostrar algunes aplicacions importants a futur i a present de la intel·ligència artificial en el diagnòstic de malalties, descoberta de medicaments, medicina personalitzada, robots mèdics, recerca i assajos clínics, així com prediccions, gràcies a l'anàlisi de bilions de dades.

Toni Andreu
Toni Andreu

Ús de les noves tecnologies en les residències de gent gran

Després d'un breu esmorzar, va arribar el torn de la Taula d'Experiències moderada per Ainhoa Torner, directora de l'Àrea Residencial del Grup Mutuam, qui va introduir la taula d'experiències 'Aplicació de noves tecnologies en l'àmbit residencial' i els participants.

Cadascú va mostrar com apliquen en l'actualitat les noves tecnologies des de diferents àmbits enfocats a la cura de la gent gran. En aquest sentit, no podia faltar l'ús de robots com el de 'Pepper' amb Ignasi Coll (Prytanis Centres Residencials). Laura Puerta i Maria Guardino (Servei de Farmàcia de Grup Mutuam) van mostrar el robot de dispensació automatitzada per millorar la seguretat del pacient. Ana Maria Rubio (Centre Assistencial Mutuam La Creueta) des de l'àmbit de la psicologia, va mostrar com han introduït la tecnologia per estimular cognitivament a usuaris. I finalment, Ana Mercedes Richart (Residència Vila-seca) des de la teràpia ocupacional ens va mostrar l'àmplia aplicació de la tecnologia en la rehabilitació funcional.

Noves tecnologies pel suport a la vida independent

Per arrodonir la jornada, Pau San Martí i Gabriel Liesa, director assistencial i fisioterapeuta col·laborador del Centre de Vida Independent, respectivament, van fer-se càrrec de l'última ponència de la jornada. En ella expliquen l’ús de la tecnologia adaptada a cada necessitat per ajudar a millorar l'autonomia de la persona i cobrir necessitats d'acompanyament, seguretat i comunicació.

Francesc Brosa, director general del Grup Mutuam, va donar per finalitzada aquesta jornada, fent una valoració molt positiva de totes les intervencions i del seguiment per part dels assistents.

En el transcurs de la Jornada es va lliurar el Premi de Recerca d'Atenció a la Dependència 2024 que va conduir Antoni Salvà, secretari del Jurat.

Aquesta 7ª Jornada d'Atenció a la Dependència va reafirmar el compromís del sector en la incorporació de tecnologies avançades per millorar la qualitat de vida de les persones grans, subratllant la importància de la innovació en l'atenció a la dependència.

Si no vas poder assistir a la jornada, tens la possibilitat de veure-la en diferit. No te la perdis! 


Deixa un comentari