Jaume Figueras, el cronista cinematogràfic que somiava ser psiquiatre

Gener 17, 2024

Jaume Figueras, nascut a Barcelona l'any 1940 i resident la major part de la seva vida al barri de l'Eixample, a prop dels cinemes Renoir Floridablanca, sembla haver viscut una vida cinematogràfica, com si d'una profecia es tractés. Ha estat i és un dels cronistes i comentaristes de cinema més destacats al nostre país, gràcies al seu icònic consultori a la revista Fotogramas com a Mr. Belvedere, al programa "Cinema 3" de TV3 i al programa "Magacine" emès a Canal Plus, que presentava al costat d'Ana García Siñeriz. Durant sis anys, també va retransmetre els premis Òscar des de Los Angeles i durant un parell d'anys des de Madrid.

Segons les seves pròpies paraules, la seva vida ha estat intensa i apassionant, gaudint sense límits de la seva feina, una cosa que pocs poden afirmar amb tanta rotunditat. Ha conegut a molta gent, i em sorprèn que hagi entrevistat a figures com Joan Fontaine, Lars Von Trier, Roman Polanski, Vanessa Redgrave, la primera estrella que va entrevistar i que es va descalçar per a ell al Festival de Cannes, o Kim Novak, amb qui fins i tot va ballar! Així com a una sèrie de personatges mítics de la indústria cinematogràfica.

El cinema, una passió que comença des de la infància

Des de molt jove va tenir la sort que el seu pare, també un apassionat del setè art, li inculqués el seu amor portant-lo al cinema entre setmana, de manera habitual, després de l'escola. Figueras em diu que, des de ben petit, anava més al cinema que la resta de la gent de la seva edat. Allò que li fascina del cinema és com, a través d'una pantalla i d'una història específica, pots arribar a connectar amb els personatges. El seu gènere preferit resulta ser, per a la meva sorpresa, la comèdia, específicament les comèdies americanes dels anys 40 i 50 que retraten a la perfecció escenes mundanes i quotidianes de la vida. El gènere de terror no li entusiasma especialment tot i que ‘’REC 3’’ del director Paco Plaza li va encantar perquè ‘’te la durada perfecta, va al gra i és molt bona’’.

La primera pel·lícula de la seva vida

La primera pel·lícula adulta que va veure al cinema va ser '’Recuerda'’ (Spellbound) del gran director Alfred Hitchcock, amb Ingrid Bergman i Gregory Peck com a protagonistes. La recorda amb especial tendresa perquè tracta sobre un psiquiatra i explora temes relacionats amb la ment humana, una temàtica que a Figueras sempre li ha fascinat. De fet, em confessa que "si no s'hagués dedicat al món del cinema li hauria encantat ser psiquiatra tot i que li feia mandra estudiar tants anys de medicina quan a ell, el que li interessava, era la ment de les persones."

De Lauren Bacall a Kim Novak

Gràcies a la seva professió, Jaume Figueras ha pogut entrevistar a moltes estrelles del món del cinema. Des de molt jove va tenir la inquietud d'estudiar anglès, la qual cosa li va ser de gran utilitat anys més tard. M'explica que la seva vida ha estat plena de coincidències i casualitats que l'han portat a viure experiències inoblidables. Va començar treballant en una agència de publicitat fins que va quedar un lloc lliure com a redactor a la distribuïdora CBC Films, s'hi va presentar i, tot i la seva joventut i inexperiència, el van agafar. Als 24 anys ja era cap de publicitat i després va venir l'etapa de Fotogramas, Cinema 3 i, posteriorment, Canal +. Poc a poc i sense buscar-ho de forma conscient, la vida el va anar portant cap allò que més li apassiona: el cinema.

Ha entrevistat a estrelles de la talla de Kim Novak, de qui diu que era una dona encantadora i "molt de casa seva," una persona humil i propera que per casualitat havia esdevingut una "sex symbol" però que no actuava com a tal. De Lauren Bacall m'explica que va ser molt antipàtica, desagradable i que el va tallar de seguida i de Joan Fontain que li va semblar una persona molt cordial i educada tot i la seva condició d’icona del moment. Una entrevista que li ha quedat pendent és la de la grandíssima Katherine Hepburn, amb qui li hauria encantat conversar.

El talent sempre troba la manera de brillar

Durant l'entrevista, Jaume Figueras em diu que està convençut que cap gran talent es queda ocult i que el seu talent ha sigut la intuïció per saber allò que està bé i allò que està malament.

Parlem de Woody Allen, un dels directors de cinema a qui considera més talentosos. Tal i com ell mateix afirma, totes les pel·lícules del director li entusiasmen perquè tenen un punt amb el qual l'espectador es pot identificar a més a més de tenir una visió molt sarcàstica de la vida. De la última producció del cineasta, '’Un golpe de suerte'’, em comenta que li va agradar perquè "és una pel·lícula senzilla però que funciona molt bé’’. De Hitchcock em diu que les seves pel·lícules enganxen i que si, per casualitat, en trobes una a la televisió, sempre t'hi quedes. Un dels seus directors favorits és François Truffaut, a qui admira moltíssim i a qui va tenir la sort de conèixer. El descriu com un home reservat, tímid i no massa simpàtic.

D'actrius talentoses em menciona a l'Anna Magnani la qual li agrada molt perquè li sembla que te una força increïble i el seu actor predilecte és l'Alec Guinness, que va guanyar l'Òscar pel '’Puente sobre el río Kwai’' i a qui troba fantàstic. Finalment, li pregunto quin és el seu crític de cinema de referència actual i em diu que li agrada moltíssim Luis Martínez del diari El Mundo perquè escriu estupendament i sempre se'l creu.

‘'Repulsión'’ de Roman Polanski

Una de les altres fites de Jaume Figueras va ser la creació del Círculo A, la primera xarxa de cines d'art i assaig que va haver-hi a Espanya i que va introduir pel·lícules en versió original i sense cap mena de censura. Juntament amb Antoni Kirchner i Pere Ignasi Fages, al març de l'any 1967, van començar a projectar pel·lícules d'art i assaig al cinema Publi amb la pel·lícula '’Sueños'’, d'Ingmar Bergman i ‘'Repulsión'’ de Roman Polanski, la culpable de l’inici de l'èxit del Círculo A.

Jaume Figueras m'explica que la gent anava a veure aquest tipus de pel·lícules perquè tenien cert "morbo" i que en sortir del cinema es quedaven fascinats perquè, sense saber-ho, s'havien trobat amb obres mestres com ‘’Hiroshima mon amour’', per exemple. La combinació entre aquest "morbo" i produccions excepcionals van impulsar l'èxit d'aquest tipus de cinema.

Les seves 5 pel·lícules favorites

A Jaume Figueras li és difícil triar les seves cinc pel·lícules favorites però finalment m'acaba dient que li encanta '’Los 400 golpes'’ de Truffaut, ‘'Roco y sus hermanos'’ de Luccino Visconti, '’El río'’ de Jean Renoir, '’Viridiana’' de Luis Buñuel i '’Melodías de Brodway'’ de Vincente Minnelli.

Parlem de Felleni, un dels directors més mítics de la història del cinema, de qui em diu que no li acaba d'agradar perquè el troba "una mica massa sofisticat." Tot i això, la seva producció més personal, ‘'Amarcord' i la mítica ‘'Ocho y medio’' li agraden molt. De Tarantino em diu que està sobrevalorat tot i que te una visió molt especial del món i de Joshua Logan, autor de pel·lícules com ‘'Picnic'’, que està massa infravalorat i que te una sensibilitat extraordinària.

Al punt de mira

També parlem de les pel·lícules que més li han agradat recentment així com dels actors i actrius que hauríem de tenir en el punt de mira. '’The quiet girl’' del director Colm Bairéad li va agradar molt, també ‘'Upon entry’', una producció espanyola de Juan Sebastián Vázquez i Alejandro Rojas, ‘'una pel·lícula perfecta en quant a duració i a trama’', en paraules del propi Figueras. La recent estrenada '’Anatomía de una caída’' de la francesa Justine Triet, a la que descriu com a '’molt densa però que t'acaba atrapant’'. '’Fallen leaves’' d'Aki Kaurismäki, ‘'curta i impecable’' i, finalment, '’Saben aquell'’ de David Trueba que relata una part de la vida del mític humorista Eugenio i que li ha semblat una pel·lícula molt intel·ligent i tractada amb molta sensibilitat.

En quant a actors em parla de Paul Mescal, protagonista de la famosa sèrie de televisió ‘'Normal people’' i de l'aclamada pel·lícula '’Aftersun’', la qual va agradar molt a Figueras. Em comenta que te la intuïció de que '’aquest noi arribarà molt lluny’'. D'actrius em destaca a Emma Stone, ‘'que sempre està estupenda'’ i de la qual espera amb ganes l'estrena la seva última pel·lícula, '’Poor Things'’.

La curiositat per la vida i la passió pel cinema de Jaume Figueras es palpa en la seva essència des del minut número 1. És un home culte, intel·ligent i amb una conversa molt estimulant. Està al dia de tot i em podria quedar hores i hores escoltant les seves anècdotes i opinions sobre pel·lícules, actors i actrius, directors i directores de cinema, etc. Ha publicat diversos llibres i, actualment, està escrivint les seves memòries més personals.

Jaume Figueras és un clar exemple de que la passió, la curiositat i la intuïció son tres elements clau per viure i que, tal i com ell mateix diu, el talent sempre troba la manera de brillar.


Deixa un comentari