El blog del grup mutuam

Compartim coneixements sobre la gent gran i el malalt crònic

Atenció intermèdia: tot el que has de saber

Octubre 7, 2024

Dins l’ecosistema de serveis i recursos del Sistema de Salut de Catalunya, hi trobem l’Atenció Intermèdia. Aquesta és una peça clau, que sovint passa desapercebuda per a la majoria de la població. Habitualment, la coneixem quan un familiar necessita algun dels seus recursos, i fins i tot aleshores, no sabem que aquests formen part l’atenció Intermèdia.

Per això, dediquem un espai a explicar tot el que has de saber sobre l’Atenció intermèdia: què és, a qui va adreçada, quin tipus de recursos inclou i com funcionen. Perquè, com veurem, es tracta de serveis que probablement totes les persones necessitarem en algun moment de la nostra vida, i que són essencials tant per al benestar de les persones com pel bon funcionament del sistema. Anem pas a pas!

Què és l’atenció intermèdia?

L’Atenció intermèdia és un conjunt de serveis i recursos assistencials adreçats principalment a les persones grans o amb malalties cròniques, amb la finalitat d’ajudar-les a recuperar la funció perduda després d’un procés mèdic, com pot ser una malaltia aguda, una intervenció quirúrgica, o un accident.

D’aquesta manera, els pacients poden aconseguir el màxim grau d’autonomia i estabilitat clínica, que els permeti retornar al domicili amb més seguretat i qualitat de vida, alhora que reduir la necessitat de reingressos hospitalaris. D’altra banda, l’Atenció intermèdia, també s’adreça als pacients amb malalties avançades i/o en final de vida, oferint les cures pal·liatives i l’assistència necessària en cada moment.

Per a fer-ho, sovint en els seus recursos hi trobem equips multidisciplinaris i especialitzats, formats per metges especialistes en geriatria o pal·liatius, infermers/eres, fisioterapeutes, treballador/es socials i psicòlegs i psicòlogues, entre d’altres. Aquesta multidisciplinarietat permet abordar les necessitats de cada pacient de forma integral.

Cal dir que aquest concepte no és nou: a Catalunya, es va crear l’any 1986, sota el nom d’ atenció sociosanitària, que és com s’ha denominat fins fa poc. El nou terme prové del món anglosaxò, on s’utilitza el terme Intermediate Care per fer referència a l’assistència que se situa entre l’atenció hospitalària aguda i l’atenció primària o domiciliària, amb objectius similars als nostres de recuperació funcional. És per això que s’ha adoptat aquest terme, que s’adapta millor a la seva finalitat.

Quan podem necessitar l’Atenció intermèdia?

L’atenció intermèdia està pensada principalment per donar resposta a les necessitats sanitàries i socials de les persones grans, però no exclusivament. A continuació veurem també altres moments en què podem necessitar-la, i els beneficis que ens pot aportar en cada cas:

Pacients geriàtrics: sovint requereixen un procés de rehabilitació integral per recuperar la mobilitat i l'autonomia després de caigudes o intervencions quirúrgiques, així com per malalties cròniques descompensades que requereixen estabilització i seguiment. Un exemple podria ser pacients amb demències, especialment la malaltia d’Alzheimer, que requereix una atenció continuada.

Pacients amb necessitats de cures pal·liatives: en els pacients oncològics o amb malalties avançades que estan en procés de final de vida, l’objectiu és tractar el seus símptomes i millorar el seu confort i benestar, respectant sempre les seves decisions.

Pacients amb necessitats especials de rehabilitació, desprésde sortir de l’hospital d’aguts, sigui per una malaltia aguda, accident o intervenció. Per exemple, els pacients que necessiten suport multidisciplinari i especialitzat després de patir un ictus o per dany cerebral adquirit.

Atenció intermèdia, Atenció intermèdia: tot el que has de saber

Així que, en resum, quan parlem d’Atenció intermèdia, parlem principalment de convalescències, rehabilitacions, o cures pal·liatives.

Tots els recursos d’Atenció intermèdia que tens al teu abast

L’Atenció intermèdia compta amb un gran ventall de serveis i recursos. Els més rellevants, són aquells que habitualment trobem en un Hospital d’atenció intermèdia (HAI), abans anomenats hospitals sociosanitaris. Dins d’aquests, hi tenim:

1. Recursos d’hospitalització o internament.

És a dir, amb llits. Habitualment tenim plantes amb:

  1. Unitats de subaguts
  2. Unitats de mitja estada o convalescència (també denominats de recuperació funcional)
  3. Unitats de cures pal·liatives
  4. Unitats de llarga estada.

De vegades, aquestes unitats també poden estar integrades dins d’un hospital general, però el concepte seria el mateix. L’ingrés en un HAI, normalment és derivat d’un hospital d’aguts, encara que també es pot fer directament des de l’atenció primària o des d’un altre servei sociosanitari.  

2. Recursos ambulatoris

Aquests són fonamentalment dos: d’una banda tenim els hospitals de dia: centres on les persones venen per fer un tractament durant la jornada, i després tornen a casa. Aquests són útils per a pacients que necessiten una atenció regular però no requereixen internament. Els processos més freqüents són els de rehabilitació després d’un procés agut com una fractura de fèmur o un ictus, o l’atenció a persones amb malaltia d’Alzheimer o altres síndromes que cursen amb demència.

Atenció intermèdia, Atenció intermèdia: tot el que has de saber

D’altra banda, hi ha les CEI, Consultes externes interdisciplinars, que serien com les consultes externes dels hospitals generals, però especialitzades en l’atenció geriàtrica, pal·liatives o persones amb demències. Aquest recurs està pensat per a que els metges de família o especialistes puguin adreçar-s’hi quan tenen un pacient gran amb diverses malalties, derivant-lo per un procés diagnòstic específic, i/o poder proposar el millor tractament per a la persona, atenent la seva pluripatologia. 

3. Recursos domiciliaris

Dins d’aquests, els més importants i estesos fins ara són els PADES (Programa d’Atenció Domiciliària, Equip de Suport), que són equips d’atenció domiciliària per a pacients amb necessitats geriàtriques complexes o de cures pal·liatives. Habitualment aquest servei l’activa un metge de capçalera o un altre especialista del sistema de salut.

Un nou recurs domiciliari són els Equips d’Hospitalització a domicili (HAD-AI), en els que Grup Mutuam és pioner i referent. Aquests, treballen en l’atenció geriàtrica tant en domicili com en residencia, atenent persones grans amb fragilitat i multimorbiditat, que presenten un problema de salut subagut o descompensació d’una malaltia crònica, com una infecció respiratòria o descompensació cardíaca.

L'atenció que s’ofereix és pràcticament la mateixa que en un hospital, i és útil quan no es necessiten recursos d’atenció intensiva o diagnòstics més complexos. Poden fer analítiques, ecografies, posar oxigen o medicació endovenosa, entre d'altres. Un dels objectius és evitar l’ingrés hospitalari o escurçar l’estada, ja que s’ha demostrat que si s’atén una persona gran en el seu entorn habitual, amb el seguiment necessari, és més probable que es recuperi, perquè s’eviten altres problemes.

4. UFISS

Les UFISS (Unitats funcionals interdisciplinàries sociosanitàries), són equips especialitzats que donen suport als diferents serveis d’un hospital d’aguts, en la valoració i control dels pacients geriàtrics i amb malalties cròniques avançades. Són equips funcionals, és a dir que no tenen llits, sinó que atenen les persones ingressades en qualsevol servei de l’hospital.

Com veiem, cada recurs d’Atenció intermèdia està pensat per un tipus de necessitat, però totes comparteixen un mateix objectiu: oferir una assistència més eficient, especialitzada i integral  a les persones. A més, no oblidem que gràcies a aquest model d’assistència es pot alleugerar la sobrecàrrega dels hospitals d’aguts, contribuint a un sistema sanitari més just i sostenible.

En acabat, et llancem una pregunta: després de llegir l’article, creus que tu o alguna persona coneguda heu estat ateses en algun recurs d’Atenció intermèdia?

Atenció intermèdia, Atenció intermèdia: tot el que has de saber

Amb la col·laboració d'Antoni Salvà.

Metge geriatre, membre de la comissió técnica assessora de la Fundació Mutuam Conviure.

Foto de portada procedent del Banc d’Imatges d’Infermeres que impulsa el Col.legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona i en el que hi participa Grup Mutuam.


No items found