1a Jornada de Bioètica del Grup Mutuam, cap a una atenció més humana

El passat 8 d'octubre es va celebrar la 1a Jornada de Bioètica de Grup Mutuam, sota el títol “L’ètica assistencial, pilar fonamental del Grup Mutuam". L’objectiu d’aquesta era integrar l'ètica en el dia a dia de tots i totes les professionals i una base sòlida per a la presa de decisions en la pràctica assistencial. La jornada, organitzada pel Comitè d'Ètica Assistencial i impulsada per la Fundació Mutuam Conviure, va ser de caire intern i en format híbrid, aconseguint aplegar un total de 187 professionals de l’entitat.
La trobada va comptar amb la participació d'experts externs, com Ester Busquets, coordinadora de formació i recerca de la Càtedra de Bioètica de la UVic-UCC; Cristina Lasmarías, infermera i membre de l'Equip de Transformació de l'Atenció Intermèdia del Departament de Salut; i Ramón Vilallonga, cap de secció de la Unitat de Cirurgia de l'Hospital Vall d'Hebron i Coordinador del Curs de Bioètica per a residents de la Societat Catalana de Cirurgia.
Els oradors van abordar temes clau com la identificació de dilemes ètics en la pràctica assistencial i en l'assistència del pacient geriàtric o fràgil, així com la importància del Document de Voluntats Anticipades (DVA) i la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) per assegurar el respecte a la voluntat i dignitat del pacient.
A més, la jornada va incloure una taula d'experiències on quatre professionals i companyes dels Equips de Reflexió d'Ètica Sociosanitaris (ERESS) dels centres: Nadia Zoudhi de l'Hospital d’Atenció Intermèdia Mutuam Girona, Silvia Cerdà de la Residència Vila-seca, Cristina Vozmediano de la Residència Rubí i Alba Ruiz del Centre Residencial Mutuam Manresa, van compartir les seves experiències en vers les bones pràctiques d'ètica assistencial tractant temes com la intimitat, l'autonomia i la sexualitat.
Cal destacar que aquesta primera jornada s'emmarca dins l'esforç continuat del Grup Mutuam per enfortir l'ètica assistencial, una línia de treball iniciada amb la creació del Comitè d'Ètica Assistencial el 2009. Aquest, es va constituir amb l'objectiu de proporcionar orientació ètica als professionals davant els dilemes que sorgeixen en la pràctica diària, especialment en l'atenció a persones vulnerables, com les geriàtriques o aquelles amb malalties cròniques.
En definitiva, aquesta primera edició ha marcat un punt de partida per a futures edicions que continuaran consolidant-se en els anys vinents amb l'objectiu d'oferir formació i reflexió ètica a tothom del grup.






