Viatjar en grup: l’art de conviure

Juny 22, 2016

Aventures sobre rodes o travessies a peu, destinacions exòtiques o paradisos propers, expedicions de natura o periples urbans... L’estiu és el millor moment per fer una escapada, descobrir nous indrets i viure experiències inoblidables. La màgia del viatge, però, la posa sovint la companyia.

Hem sentit a dir molts cops que el viatge és una teràpia. Hi haurà qui pensi que aquesta afirmació és exagerada, però sí que hi ha un cert consens respecte de les seves bondats. Per a la majoria de persones viatjar és una passió, una gran font de benestar; per a algunes suposa, fins i tot, un punt d’inflexió en la seva vida o una oportunitat per trobar-se ells mateixos. En qualsevol cas, es tracta d’una experiència que, en el pla psicològic, ens ajuda a relaxar-nos, a relativitzar i a enfocar millor els problemes, a abandonar prejudicis, a ser més flexibles i a potenciar les nostres habilitats socials. A més, ens permet conèixer altres cultures i aprendre coses noves.

A part de tot això, el viatge en grup ens ofereix l’oportunitat de consolidar la nostra relació amb aquells amb qui el compartim. Sense negar les virtuts que pot tenir una escapada en solitari, és clar que gaudir d’una bona companyia enriqueix l’experiència i ens ofereix grans avantatges. Qui no ha amenitzat un llarg trajecte en tren explicant anècdotes divertides o ha agraït la seguretat de tenir algú al costat quan ens hem desorientat en una ciutat desconeguda? Potser moure’s amb més gent ens resta certa llibertat, però, a canvi, podem compartir responsabilitats i despeses i sabem que comptem amb el suport d’algú en cas de dificultats.

Descobrir-nos en ruta

Viatjant és probablement com millor coneixem les persones. Alliberats de rutines que emmascaren la nostra veritable essència, la convivència extrema fa aflorar aspectes del nostre caràcter que normalment ocultem o que passen desapercebuts als altres. Això pot fer que emergeixin conflictes entre la tripulació, però alhora ens permet, si aprenem a gestionar la convivència, crear vincles més profunds i sincers. En cas que participem d’un viatge organitzat, tenim una oportunitat excepcional de fer noves amistats, en unes circumstàncies que afavoreixen un coneixement més autèntic.

Quan ens aventurem a viatjar en grup, descobrim que els membres de l’expedició no triguen a adoptar un rol determinat. Aquest fet no és negatiu en si, ja que comporta una certa especialització en les tasques. És habitual que aparegui la figura del ‘comandant’, el líder natural, que s’encarrega d’organitzar-ho i de decidir-ho tot. D’altra banda, acostuma a haver-hi sempre el que podríem anomenar ‘l’extrovertit’, aquell que atrau tota l’atenció i converteix en divertida qualsevol situació, però que per la seva exuberància pot arribar a saturar algunes persones del grup. No hi falta mai el que passa de tot, que eludeix tant complir amb les tasques col·lectives com posicionar- se en contra de les decisions dels altres.

A més, ens trobem d’altres personatges com el matinador, el que sempre fa que s’endarrereixin tots els plans o el que s’aprofita del fons comú. Afortunadament, a tots els viatges acostuma a haver-hi un ‘pacificador’, que fa d’intermediari per tal que la resta de personalitats no entrin en col·lisió. Al final, i sempre dins d’uns límits, aquests rols poden ser complementaris i contribuir a l’equilibri del viatge.

Claus d’una bona convivència

Tots sabem que el bon record d’un viatge depèn tant o més de la qualitat de les relacions amb els altres que de la destinació. Així, doncs, val la pena invertir una mica d’energia a gestionar adequadament la convivència. Els experts recomanen, amb aquest objectiu, introduir sempre algunes qualitats emocionals a la maleta: paciència –per comprendre que les coses no sempre surten com esperem–, flexibilitat –per ser capaços d’adaptar-nos a les necessitats dels altres–, respecte –per evitar conflictes innecessaris – i, finalment, una bona dosi de sentit de l’humor, que és sempre el millor facilitador de les relacions interpersonals.

A Mutuam Activa fa temps que coneixem i gaudim dels beneficis de descobrir món en companyia. Per això, cada cop són més els sèniors que s’apunten als viatges en grup que organitzem cada trimestre. No et perdis la programació d'estiu que hem preparat!


Deixa un comentari