Una visita emotiva de Mutuam Activa a la Maternitat suïssa d’Elna

Març 28, 2018

Els viatgers de Mutuam Activa van encetar el 2018 amb alegria i les piles carregades. Així va ser com un grup de 70 sèniors del Servei Gent Gran, Mutual Medica, Col·legi de Farmacèutics, Vital Seguro i Clinicum van dirigir-se el 6 de gener cap a la Maternitat suïssa d’Elna, a la Catalunya nord.

Aquest indret és conegut perquè va ser on la infermera Elisabeth Eidenbenz, entre els anys 1939 i 1944, va escriure un dels capítols més dramàtics i alhora tendres i desconeguts de la postguerra espanyola. Al principi, la maternitat es va instal·lar a un edifici de Brullà que de seguida va quedar petit. Després de buscar un emplaçament idoni, Eidenbenz va aconseguir ubicar la seva maternitat en un palauet de tres pisos semi abandonat a les afores de la població d'Elna. Allà disposava de 50 llits, distribuïts en habitacions de 4 o 8 llits. La sala de naixements era una petita habitació blanca amb un llit, una taula, un lavabo i un armari per a la llevadora.

Gràcies a aquesta infermera suïssa més de 600 dones van donar a llum fugint de la guerra o la postguerra espanyoles o bé dels nazis. Falsejant la identitat de les mares, va aconseguir defugir la prohibició d’acollir refugiats polítics fins l’any 1944, quan va ser descoberta per la Gestapo, que va clausurar la maternitat. La infermera, retirada al seu país natal, va viure fins els 98 anys, recollint nombrosos reconeixements internacionals, entre ells, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Mutuam Activa a la Maternitat d'Elna

A més de conèixer en profunditat la Maternitat i la seva història, la jornada va servir als viatgers per fer una visita a uns dels vestigis medievals més importants de la vila: la catedral. Seu episcopal al Rosselló fins al segle XVII, va iniciar la seva construcció el segle XI i és un clar exemple de l’evolució de l’arquitectura medieval del romànic al gòtic.

Va ser un dia llarg, ple de emocions i que els viatger van tancar amb el cor una mica encongit per la immersió en aquest colpidor capítol de la història però satisfets amb l’enriquidora experiència.

 

Si voleu viure experiències com aquestes en bona companyia, consulteu l'agenda de primavera de Mutuam Activa.


Deixa un comentari