Un recorregut pels sis segles d’història de Correus a Barcelona

Abril 9, 2018

La primera sortida de l’any de Mutuam Activa va portar un grup de 30 sèniors a fer una recorregut pels sis-cents anys de correus que van des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. El Museu d’Història de Barcelona (MUHB) organitza un itinerari d'autor, guiat i comentat per Antonio Aguilar, del Gabinet de comunicació, en què s'explica la història i es mostren les singularitats d’aquest servei a la capital catalana.

La comunicació a traves de correus s’ha anat modificant al llarg dels segles i, a més, a Barcelona hi ha hagut i hi ha espais importants per poder fer efectiva la correspondència. Així doncs, de la mà de l’Antonio el grup va seguir un recorregut que els va portar a visitar la Capella d’en Marcús, l’edifici més antic d’Europa relacionat amb la correspondència; La Casa de Posta, on es feia el relleu de cavalls en viatges llargs, o el palau de la família Ferran, que va ser la primera oficina central de correus, entre d’altres. El guia també els va parlar d’aspectes com l’únic correu submarí o el naixement del segell.

Als visitants, els va impressionar trepitjar, després de molts anys, el hall grandiós i imponent de la central de Correus i de Telègrafs, reflex de la voluntat dels arquitectes Josep Goday i Jaume Torres d’aixecar una obra monumental a prop de la Llotja, de l’estació de França i del nou centre de poder econòmic instal·lat a la Via laietana. D’ells va ser la idea d’il·luminar l’espai amb una cúpula de vidre i acompanyar-la de pintures murals on voltegen coloms missatgers. Mutuam Activa a Correus

Antoni Aguilar va explicar-los que els treballadors d’un lloc i de l’altre s’odiaven i s’evitaven sempre que podien. L’enemistat, va relatar, venia de ben lluny, quan el 1869, el ministre de Governació va decretar la fusió dels dos serveis. Els empleats de Telègrafs es consideraven un cos superior i ho van encaixar malament. També els de Correus, a qui anomenaven “arrastra sacas”, estaven descontents per haver de dependre dels primers. Tot això va durar molts anys va recordar l’Antonio, que havia vist de jove aquests conflictes.

En un recorregut de més de dues hores, els sèniors de Mutuam Activa van gaudir d’un fantàstic relat sobre un aspecte poc conegut de la ciutat.

Per poder participar en activitats pensades per a sèniors inquiets com aquesta, consulta la programació de primavera.


Deixa un comentari