Un gran grup, a la descoberta del romànic del Lluçanès

Maig 8, 2017

Fugint de l’abstèmia primaveral, el passat 20 d’abril, un nombrós grup, format per 65 sèniors del Servei Gent Gran de Mutuam i d’altres entitats associades, com Clinicum, Col·legi de Farmacèutics, Mutual Mèdica o Vital Seguros, va sortir carregat d’energia excursionista cap al Lluçanés. Aquest territori disposa d’un nombrós llegat romànic que es palesa en tot un conjunt de petites esglésies espigolades arreu, entre camps i boscos. Durant el segle XI els senyors feudals eren propietaris dels pagesos i de les seves terres, dels monestirs i dels castells. Els senyors, fossin clergues, fossin guerrers, deien protegir la contrada de les amenaces externes.

El grup va començar l’excursió amb la visita de l’element cultural més important de la zona: el conjunt arquitectònic de Lluçà. D’aquest, en destaca l'església romànica rodona de Sant Vicenç, una de les poques que hi ha senceres a Catalunya, i la canònica agustiniana de Santa Maria, construïda en part al segle XII, tot i que l'església va ser consagrada l’any 905. Amb un claustre mesurat, de bells capitells, i una col·lecció de pintures murals del segle XIV, és el monument més important d'unes terres amb força romànic per ensenyar.

Mes tard, van visitar la veïna població d’Oristà, on es troba l’església de Sant Andreu, una senzilla construcció en què el campanar és d'una base totalment quadrada i presenta dues portalades en forma d'arc de mig punt. La bellesa, però, es troba a l’interior, on hi ha la cripta preromànica, amb tres naus, d'una austeritat i una senzillesa que sorprenen.

Tot seguit, el grup es va dirigir cap al Museu Rocaguinarda de Terrissa dels Països Catalans, un petit equipament que compta amb una completa col·lecció d’unes 4.000 peces de terrissa catalana i ceràmica de tots els temps. Amb la finalitat de conservar i difondre aquesta tradició popular, es va crear el 1990 a partir de la cessió en dipòsit d’un important fons de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona feta pel Museu Nacional de Ceràmica. Des de llavors, la col·lecció s’ha anat ampliant gràcies a diferents donacions.

Per acabar el dia, i després d’un magnífic àpat casolà, els excursionistes sènior van fer un petit tomb per la població de Prats del Lluçanès, on van visitar la bonica capella de la Bona Sort. Cultura i bon humor van ser, un cop més, ingredients fonamentals d’aquesta sortida de Mutuam Activa. Descobriu la programació de la primavera al Mutuament.


Deixa un comentari