Santa Maria de Vilabertran, un Bé Cultural d’Interès Nacional a l’Alt Empordà

Març 27, 2017

Gaudint ja d’un temps primaveral, el 9 de març, un grup de 60 persones entre sèniors del Servei Gent Gran de Mutuam i d’altres d’entitats associades, com Clinicum, Col·legi de Farmacèutics, Mutual Mèdica o Vital Seguros, van fer una excursió especial a Santa Maria de Vilabertran, un monestir romànic situat a la localitat de Vilabertran, a l’Alt Empordà. Considerat Bé Cultural d’Interès Nacional, constitueix, sense cap mena de dubte, un dels exemples més ben conservats de Catalunya de l’arquitectura de les canòniques regulars medievals.

El nucli de l’abadia està organitzat al voltant del claustre: les dependències monàstiques i l’església del segle XII, amb elements típicament romànics, on trobarem exposada la recentment restaurada Creu de Vilabertran. Aquesta va ser construïda a finals del segle XI per l’Abad Rigau, amb l’ajut de tres famílies nobles de la vila. Es tracta de la creu processional d’argenteria més gran de Catalunya. De plata sobredaurada i amb ànima de fusta, té incrustacions de pedres semiprecioses d’època romana amb entalles d´iconografia pagana. La creu es troba exposada a l’església, en el seu emplaçament original.

L’església de tres naus, amb el campanar llombard, i el claustre, que conserva perfectament la disposició de les diferents dependències monacals, són els principals element del monument i creen un conjunt harmònic i de sòbria bellesa.

Després de la visita a Vilabertran, el grup va poder omplir els seus estómacs amb un magnífic àpat casolà i, per acabar la jornada, va fer una bona passejada per la bonica població de Peralada.

Cultura i bon humor van ser, un cop més, els ingredients fonamentals d’aquesta activitat de Mutuam Activa. Si voleu conèixer la resta de la programació d’aquesta temporada, consulteu l’edició de primavera de Mutuament.


Deixa un comentari