La històrica fàbrica Fabra i Coats de Barcelona rep la visita dels amics de Mutuam Activa

Febrer 16, 2016

Dijous 4 de febrer un grup de 30 sèniors actius de Mutuam Activa entre socis de Clinicum, Mutual Mèdica, Vital Seguro, Col·legi de Farmacèutics i mutualistes del Servei Gent Gran de Mutuam, van fer una fantàstica visita a la històrica fàbrica Fabra i Coats, emmarcada dins el complex industrial de Coats Fabra, S.A i filatura del s. XIX que formava part de l´antic municipi de Sant Andreu del Palomar. Actualment és un recinte d'interès patrimonial excepcional, que segueix el model dels conjunts industrials anglesos. La recuperació d'aquest complex ha permès preservar en gran part el conjunt edificat, que avui ja acull entitats i projectes culturals i educatius. Aquest projecte impulsat des de Museu d´Història de Barcelona, s'orienta cap a la creació d´un espai museístic, centrat en la relació ciutat-treball.

Un guia del Museu d’Història els va explicar amb detall com era la vida de la fabrica i la dels seus treballadors. Fabra i Coats, fundada l'any 1911 es va convertir en la primera empresa de filats de l´estat espanyol, amb 1.600 treballadors. A la Fabra se li ha donat molts noms, però possiblement el més popular va ser el de Can Mamella. A aquest fet, se l’hi han donat molts significats: un dels més lògics es perquè hi treballaven moltes dones. Us recordem que el 80% del personal eren dones i probablement el nom vindria d'aquí, si no fos perquè a l'empresa se la coneixia així donada, la seva imparable gran producció i energia que recordava una enorme mamella de la que sempre en rajava.

Us detallem algunes avantatges de les gaudien els treballadors any 1920

  • Cobertura mèdica del Montepio de Socorro
  • Pensió de jubilació
  • Cases socials
  • Llar d'infants i guarderia amb pediatres fins els 3 anys
  • Economat
  • Vacances pagades (1 setmana i 1 pesseta al dia)

L'any 1913, els treballadors van aconseguir rebaixar els horaris d'11 a 9 hores, i també que les dones i nens no treballessin per les nits. A mitjans dels anys 60 la plantilla era de 4.125 persones i en algunes memòries de l’època l’empresa presumia de que "malgrat els vaivens de l’economia i de la indústria, la Fabra i Coats no ha instat mai un expedient de crisi". Avui la cosa no va per aquí oi...? malgrat eren altres temps i circumstàncies econòmic-socials, en aquells temps uns equips instruïen als aprenents, i quan una feina acabava es formava al personal i se'l adaptava per a noves tasques. Hi havien "mestres" a cada departament que formava a les dones i nens.

De mica en mica, va arribar la crisi del tèxtil i la fàbrica "Fabra i Coats" va començar a conèixer la crisi del tèxtil, que van anar trampejant, fins que l'any 1979 van començar a enviar gent a casa per 6 mesos, que desprès tornava a treballar i altres anaven sis mesos mes a casa, alternadament. Amb la globalització més evident, la Coats va tancar la seva fàbrica de Sant Andreu, l'any 2005. Avui tot el gènere i fil procedent de la Coats, procedeix de fàbriques d´Asia, Romania, Turquia...

Ja lluny ens queden aquells dies en els que milers de treballadors sortien pel carrer Gran de Sant Andreu entre riades de dones, caminant amb la seva bata blava...Tots bocabadats per aquesta història tan recent, els nostres sèniors curiosos que no paren d'aprendre i recordar coses a cada sortida que fan, van passar una matinal increïble!

Increïble també és la programació que la Montse López, ens té preparada per a la temporada de les flors i les olors...la primavera arriba a Mutuam Activa. NO et perdis l'agenda de primavera que tenim prevista, pensada per gent sènior activa amb ganes de menjar-se el món sencer!


No items found

Deixa un comentari