Destinació Nàpols: un itinerari per la història

Juny 26, 2015

La regió de la Campània brilla amb identitat pròpia al sud d’Itàlia. Per la història, la llengua, la gastronomia i l’impressionant patrimoni artístic, es converteix en una joia destacable d’un país replet d’atractius turístics.

Al sud de la península itàlica, a la costa del Mar Tirrè, s’hi troba la regió més densament poblada d’Itàlia: la Campània. Nombrosos pobles han habitat al llarg de la història aquest bell territori, deixant-hi la seva empremta en forma d’un llegat cultural que aconsegueix fascinar els milers de visitants que hi arriben cada any i convertint-la així en una digna competidora de les destinacions turístiques més riques del nord i el centre del país. Una altra Itàlia: més humil, més caòtica, però alegre i plena d’encant.

Nàpols (en napolità, Napule) és la capital de la regió. Podríem descriure-la amb tot detall, però el cert és que per saber com és cal viure-la, descobrir el seu ordre dins de l’aparent caos, perdre’s pels seus acolorits carrers i conèixer les seves animades gents. Sí que val la pena, tanmateix, dedicar unes quantes línies a alguns dels seus tresors artístics, que han brindat al seu centre històric el reconeixement com a Patrimoni de la Humanitat. I és que si per algun motiu és coneguda Nàpols és pels seus palaus, castells i esglésies.

Testimonis del poder militar

Un dels edificis més antics és el Castel dell’Ovo, situat a l’illot de Megaride, que va ser construït el segle I aC. Ha viscut, però, nombroses remodelacions per part dels diversos ocupants de la ciutat. El seu nom, segons la llegenda, té l’origen en el fet que el poeta Virgili hauria enterrat un ou màgic en els seus fonaments, del qual dependria la fortuna de la construcció però també de la ciutat. Altres castells de la ciutat que val la pena visitar són el Castel Capuano, construït per Guillem I de Sicília, el Castel Maschio Angioino, on es van allotjar figures tan rellevants de com Petrarca o Bocaccio, i el Castel Sant Elmo, escenari de l’última defensa de la República Napolitana contra l’ocupació borbònica.

Pel que fa als palaus, destaca el que el Comte de Lemos va encarregar construir per a una possible visita de Felip III d’Espanya que mai no es produiria: el Palau Reial. El va iniciar Dominico Fontana el 1603 i es va concloure a mitjan segle XIX. Fora de la ciutat, hi ha una altra construcció impressionant, el Palau Reial de Caserta, encarregat per Carles VII al reconegut arquitecte Luigi Vanvitelli. D’estil barroc racionalista, aquest palau és la residència reial més gran del món.

Espiritualitat i magnificència

Costa Amalfitana, contrastos a tocar del mar
Costa Amalfitana, contrastos a tocar de mar

Una visió aèria ens dóna una idea de la importància dels temples de culte a Nàpols. Coneguda al segle XVIII com la Ciutat de les 500 cúpules, avui encara hi ha més de 400 esglésies que han sobreviscut als diversos terratrèmols que han sacsejat la regió. Entre totes aquestes, destaquen la Catedral de Nàpols, el gòtic Monastero de Santa nChiara, l’església de San Domenico Maggiore, o la impressionant i neoclàssica Basílica de Sant Francesc de Paula.

Tanmateix, l’atractiu de la Campània no es limita a la capital. La zona arqueològica de Pompeia i Ercolano ens ofereix un interessantíssim testimoni de la vida quotidiana dels habitants d’aquestes dues ciutats de l’Antiga Roma el 79 dC, quan la lava procedent d’una erupció del Vesuvi les va cobrir completament. Així, una visita a la regió, més enllà de l’agradable experiència per als nostres sentits, esdevé una oportunitat inusual de conèixer part de la nostra història.

Els viatgers de Mutuam Activa poden donar testimoni de l'espectacularitat d'aquest viatge i dels imprescindibles que no us podeu si visiteu la zona. Us ho recomanem...i si no mireu el resum del seu viatge.

 


Deixa un comentari