Compartir emocions al voltant d’un llibre

Gener 26, 2016

Amb l’arribada del fred i l’escurçament dels dies, la companyia d’un bon llibre sempre és agraïda, però si a més l’experiència és compartida amb altres persones, la satisfacció és doble.

Llegir és una experiència individual que ens trasllada als nostres mons imaginaris a partir de les paraules que un desconegut ha plasmat sobre un paper. Però si bé en aquest caràcter íntim radica un dels grans plaers que ens aporta la lectura, també és cert que comentar i compartir opinions sobre els llibres que hem digerit ens ajuda a descobrir racons de l’obra que ens havien passat desapercebuts. Segur que tots heu recomanat alguna vegada un llibre o heu demanat consell abans de comprar-ne un. Per què no aprofundir i ampliar aquesta conversa entorn d’una obra literària? Això és precisament el que es fa en un club de lectura.

L’abc d’un club

Pot ser en una biblioteca, en un cafè o en un centre cívic. En aquest cas, l’espai és irrellevant. Perquè el protagonisme en un club de lectura el tenen les paraules i les persones interessades a intercanviar-les, compartint una lectura i comentant-la. Tot i que cada club pugui tenir les seves especificitats, en la majoria hi trobarem un coordinador que conduirà les sessions. Un cop escollida l’obra, els participants han de llegir a casa un nombre establert de pàgines per a cada sessió per tal de poder comentar-les amb els companys.

Hi ha clubs de lectura d’organismes públics que ofereixen exemplars en modalitat de préstec, però en molts altres casos cadascú adquireix el llibre pel seu compte. És aconsellable que la selecció del llibre la faci un equip i no una sola persona. És fàcil caure en la temptació de les novetats i els best-sellers, per això cal sospesar si realment aquestes obres continuaran sent atractives passat un temps.

Troba el teu espai

Tant si ets un lector compulsiu com si t’acostes als llibres de forma esporàdica, aquestes trobades t’ajudaran a treure més partit de les teves lectures, així com a passar una estona entretinguda. Aquí tens alguns dels clubs de la ciutat als quals et pots adherir:

- Clubs de lectura oberts de les Biblioteques de Barcelona. Un grup de persones, amb un conductor, reunits entorn d’obres literàries que abasten una àmplia varietat de gèneres, èpoques, cultures i registres.

- Clubs de lectura temàtics de les Biblioteques de Barcelona. Funcionen com els clubs de lectura oberts, però en aquest cas les obres estan centrades en una temàtica o gènere específics.

- Casals d’avis. Diverses biblioteques de Barcelona coordinen aquests clubs que es reuneixen un cop per setmana per llegir i comentar les lectures escollides en diversos casals.

- Casa Orlandai. Aquest centre municipal ubicat en una masia del segle XVII organitza cafès literaris, a més de cinematogràfics i científics, en què la tertúlia s’acompanya d’una beguda.

Clubs Virtuals

La revolució digital també ha sacsejat el món de la tertúlia literària, donant lloc a una nova modalitat de trobada: el club de lectura virtual. Aquest permet a les persones interessades compartir la lectura d’obres diverses a través d’Internet i, sovint, comentar-les amb els seus autors a través de xats i fòrums. Un exemple és el que organitza Biblioteques de Barcelona.

 


Deixa un comentari