Bulgària, fascinant i desconeguda

Setembre 13, 2018

Un grup de sèniors va apuntar-se a meitats de juny a gaudir d’un viatge de Mutuam Activa a un país que els feia especial il·lusió visitar: Bulgària. L’aventura va començar aterrant a Sofia, una de las ciutats més antigues d’Europa, coneguda pels seus carrers daurats  i la seva vida cultural. Acompanyants pel guia, van recórrer els llocs més emblemàtics, com la Plaça d’Steva Nedelia, la rotonda de Sant Jordi, el Teatre Nacional, el Palau Reial, l’antiga Basílica de Santa Sofia i, com no, la Catedral d’Alexandre Nevski, que, amb una impressionant col·lecció d’icones, ha esdevingut el símbol de la ciutat.

Un dels dies el grup va fer una escapa al Parc Natural de Vitosha, molt a prop de la ciutat des d’on a part d’admirar els paisatges de l’entorn, va tenir l’oportunitat de conèixer un fenomen natural únic, els anomenats rius de pedra. El viatge va continua fins a Plovdiv, la ciutat més antiga de Bulgària i la segona en importància del país en l’actualitat. Allà van visitar el centre històric, amb un interessant barri renaixentista, i on van fer una parada al teatre romà construït a l’època de l’emperador Trajà. Després es van apropar al Monestir de Bachkovo, que, fundat el 1083, va ser des dels inicis un dels centres religiosos ortodoxos més importants del país. Es tracta d’una curiosa construcció de grans dimensions, amb dos patis interiors amb una església a cadascun.

Un dels dies més bonics i esperats per tots va ser el de la visita al Monestir de Rila, construït al cor de les muntanyes amb el mateix nom, a la part occidental del país. Fou fundant durant el segle X pel monjo Ivan Rilski, del qual expliquen que va viure santament a l’interior d’un arbre tallat en forma de taüt. Des dels seus inicis ha estat el centre impulsor de la cultura nacional búlgara. Tot i que un greu incendi a principis del segle XIX el va destruir parcialment, una impecable reconstrucció, portada a terme entre els anys 1834 i 1862, manté inalterats els edificis més antics que van aconseguir sobreviure al foc. Els visitants van conèixer-ne el monestir, el museu i l’antiga cuina.

El grup va coincidir en el fet que una de las visites que més els va sorprendre va ser la de l’Església de Boyana, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Allà van gaudir d’una impressionant col·lecció d’art medieval que data del segle XI. En destaquen el retrat del Crist Pantocrator, les escenes de la passió de Crist i les representacions del Sant Búlgar Sant Juan de Rila. Al final del viatge, els excursionistes van acabar cansats però contents pel que havien visitat i il·lusionats amb la propera destinació per descobrir.


Deixa un comentari