Visitar Berlín: la ciutat on seguir el traçat de la història europea

Desembre 4, 2014

Si estàs pensant en visitar Berlín, has de saber que passat i futur del nostre continent convergeixen en la capital alemanya, que no només ostenta un gran poder polític i econòmic, sinó que amb la seva dinàmica personalitat marca tendència en cultura, disseny i arquitectura.

Tot i haver estat fundada pels volts del 1200, quan un posa els peus sobre Berlín té la sensació de trobar-se en una ciutat relativament moderna. Un cop s’hi endinsa, però, va descobrint-hi una discontinuïtat temporal que en bona mesura reflecteix la seva convulsa història. La ciutat més gran d’Alemanya va ser successivament capital del Regne de Prússia, de l’Imperi Alemany, de la República de Weimar i del Tercer Reich, i aquest protagonisme polític li va passar factura en temps de conflicte. Devastada, humiliada, ocupada, dividida. La ciutat no vol oblidar els capítols que han precedit l’esplendor actual i les restes d’un passat difícil i no tan llunyà encara esquitxen Berlín com un record alliçonant d’alguns dels episodis més vergonyosos de la història de la humanitat.

Visitar Berlín, un viatge al passat

En aquest sentit, cal destacar els fragments conservats del mur que va separar la ciutat entre 1961 i 1989 i que va esdevenir el símbol per antonomàsia de la Guerra Freda. El més conegut és el que voreja el riu Spree entre l’estació Ostbahnhof i el pont Oberbaumbrücke, que avui es coneix com a East Side Gallery. Un dels principals punts d’atracció turística és el Check Point Charlie, un pas fronterer que va ser protagonista d’un incident diplomàtic que podria haver derivat en confrontació directa entre les tropes soviètiques i americanes.

A part del mur, hi ha altres elements que conformen un llegat dels conflictes del segle XX que val la pena conèixer. Per exemple, els 3.000 búnquers creats durant la segona guerra mundial o el camp de concentració de Sachsenhausen. Així mateix, resulta interessant descobrir el poc ortodox Monument de l’Holocaust, en memòria dels jueus assassinats a Europa.

Porta Brandenburg-Berlin

Reinvenció inevitable

Amb la reunificació, la deteriorada capital alemanya va viure un període marcat per una ambiciosa remodelació urbanística i arquitectònica, que va afectar nombrosos monuments i edificis institucionals. Entre aquests hi ha l’històric Reichstag, seu del Parlament, al qual Norman Foster va dissenyar-li una moderna cúpula que contrasta amb el seu estil de temple clàssic. Molt a prop, trobem la Porta de Brandenburg. Inaugurada el 1791 i coronada amb una quadriga, va ser amb la reunificació que va recuperar el lloc que mereixia. També va ser reconstruïda durant aquesta època la Unter den Linden, l’avinguda principal de Berlín. Recórrer-la ens permet anar descobrint molts dels edificis i places més destacables: la Pariser Platz, l’imponent edifici de la Nova Guàrdia, la Bebelplatz, amb l’Òpera de Berlín, la Universitat Humboldt, la Catedral Catòlica de Santa Eduvigis i el pont de Schlossbrücke. Unter den Linden dóna pas a una altra avinguda, la Karl Liebknecht, on es troba la impressionant Catedral de Berlín. Al final, ens trobem amb l’Alexanderplatz, el que havia estat el centre neuràlgic de la zona oriental i on s’ubica la mítica torre de televisió construïda el 1969 que encara és a dia d’avui la segona estructura més alta a la Unió Europea, amb 368 m.

Més enllà d’aquest patrimoni, la capital alemanya destaca pels seus impressionants museus i galeries d’art, per la vida nocturna i la vitalitat que encomana. D'altra banda, si vols visitar Berlín has de tenir en compte que la ciutat ha esdevingut  la capital de la cultura alternativa, i això es respira en els carrers, observant els habitants, passejant pels mercats i contemplant l’art que omple de color les parets de vells edificis... El grup de viatgers de Mutuam Activa ha seguit les passes històriques d'aquesta ciutat i n'ha quedat meravellada.


Deixa un comentari