50 anys sense el Somorrostro

Febrer 21, 2017

Una sortida cap al litoral de Barcelona, però no per prendre el sol sinó per fer una mica de memòria històrica, va ser l’activitat que Mutuam Activa va organitzar el 10 de febrer.  De la mà d’un guia i acompanyats d’un testimoni vivencial, el nostre grup va fer un recorregut de diverses hores pel que havia estat el Somorrostro en què no van faltar la reflexió, el record ni l’emoció.

El 25 de juny de 1966 va ser el principi de la fi de l’històric barri del Somorrostro. Aquell dia una celebració militar del franquisme, l’anomenada “primera Semana Naval”, va ser l’excusa per a l’enderroc del nucli barraquista més gran del litoral de la capital catalana, que havia arribat a tenir més de 2.400 barraques i gairebé 15.000 habitants.

Amb urgència i gairebé sense avís previ, uns 3.000 veïns van ser desallotjats i portats en camions al polígon de Sant Roc, a Badalona, encara en construcció i amb greus mancances urbanístiques i de serveis. Molts van ser allotjats en barracons provisionals. Sis dies més tard, la marina espanyola va escenificar un desembarcament a la platja de la Barceloneta en què estava prevista la presencia del dictador.

La destrucció del barri del Somorrostro va coincidir amb el planejament d’una gran requalificació de terrenys industrials del litoral per portar-hi a terme el “Pla de la Ribera”, un dels plans urbanístics especulatius de la Barcelona de l’alcalde Porcioles, que sovint  implicaven l’expulsió de la població cap a la perifèria. També va coincidir amb l’inici d’una etapa de gran importància per als moviments socials, veïnals i polítics contra la dictadura.

Sempre convençuts que un envelliment saludable ha de ser actiu físicament i intel·lectualment, a Mutuam Activa, ens agraden aquestes propostes que a més de caminar impliquen la recuperació de la nostra memòria històrica.


Deixa un comentari