Tallers de memòria: eines per a un cervell en forma

Setembre 27, 2016

A mesura que ens fem grans anem notant que la nostra capacitat per retenir i evocar la informació ens costa més. Això, tanmateix, no vol dir que ens hi haguem de resignar. Podem treballar per minimitzar-lo i exercitar la nostra ment per mantenir-la en bona forma. Amb aquesta vocació, van sorgir els tallers de memòria per a gent gran, un instrument cada cop més estès en unes societats en què l’esperança de vida s’allarga i les expectatives de mantenir-se actiu creixen.

Les persones grans acostumen a manifestar queixes subjectives respecte a la seva memòria. Entre les més habituals, hi ha el que es coneix com a fenomen ‘punta de la llengua’ (quan no ens ve al cap la paraula que busquem), la d’oblidar perquè s’entra en una habitació o on s’ha deixat alguna cosa i la de no recordar el nom dels famosos o el títol d’una pel·lícula. Davant d’aquesta situació, moltes d’elles busquen recursos per tal que aquestes dificultats no interfereixen en la seva vida quotidiana.

Els tallers de memòria estan dirigits a persones de més de 65 anys que no pateixin cap procés neurològic degeneratiu que els pugui alterar aquesta capacitat. Es tracta d’espais de trobada en què, guiats per un professional, els participants posen en pràctica exercicis i jocs que mantenen el cervell actiu. En les sessions, que estan dissenyades per un neuropsicòleg amb experiència amb gent gran, es generen dinàmiques grupals en què els participants comparteixen experiències i eines quotidianes en un ambient amable. Això fa que als beneficis cognitius s’hi afegeixin els psicològics derivats de les relacions interpersonals. El professional que condueix el taller acostuma a ser un neuropsicòleg o psicòleg, un treballador social, un terapeuta ocupacional o un educador social, i és habitual que expliqui als participants com afecta l’envelliment a les funcions cognitives perquè entenguin que no els passa només a ells.

Els tallers de memòria que organitza el Grup Mutuam tenen una durada de vuit setmanes i actualment existeixen quatre nivells de dificultat creixent. És important tenir en compte que l’objectiu de les sessions és dotar als participants d’uns instruments perquè puguin continuar l’entrenament pel seu compte. De fet, la memòria és una capacitat que s’ha de treballar en el nostre dia a dia i ja abans d’assolir la vellesa.

Amb la col·laboració de Núria López, Neuropsicòloga de la Unitat de Valoració Geriàtrica Integral de Grup Mutuam


Deixa un comentari