Un Sant Jordi protagonitzat per la solidaritat als centres de Grup Mutuam

Abril 28, 2022

Enguany la diada de Sant Jordi celebrada el passat 23 d’abril, va estar tot un esdeveniment als centres i residències per a gent gran de Grup Mutuam. L’alegria per recuperar la celebració sense restriccions, no va permetre a la pluja ni al mal temps que espatllessin el dia.

A tot arreu no van mancar els símbols tradicionals, la rosa símbol de l’amor, la cortesia i l’amistat i els llibres, com a foment de la lectura. A més, Mutuam aquest any va apostar de nou pel lema ‘Una rosa per a cada empleat i usuari dels nostres recursos’. Des de Direcció General es va promoure el compromís amb entitats socials i solidàries encarregant roses a aquestes. Una de les entitats amb les quals es va col·laborar va ser la Fundació Portolà, la qual destinava les aportacions a la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual del seu Centre Especial d’Ocupació.

Als Centres de Dia gestionats per Grup Mutuam, van predominar els treballs manuals. Al Centre de Dia Creu de Barberà, Sabadell Centre i Torre Romeu, van elaborar murals, roses i ho van acompanyar de berenars especials. Al Centre de Dia Espanya Industrial van decorar tot el centre pel dia assenyalat i al Centre de Dia Nova Lloreda van fer punts de llibre i un taller de magdalenes.

A Girona, al Centre de Dia Onyar, els temps els hi va donar treva i van sortir al pati a fer lectura de la llegenda de Sant Jordi. Van estar acompanyats de l’alumnat del programa de formació i inserció, els quals els hi van portar a les persones usuàries unes jardineres realitzades per ells. A l’Hospital Sociosanitari Mutuam Girona van guarnir l’entrada amb decoració i roses per a tothom.

A Barcelona, el Centre Residencial Mutuam Collserola va muntar una paradeta d’intercanvi de llibres, de la qual es van poder beneficiar professionals i persones residents. També van comptar amb la seva tradicional obra de teatre de Sant Jordi, una missa especial i un taller de punts de llibre.

Qui també va tenir obra de teatre de Sant Jordi, van estar les persones residents de la Residència Sant Cugat. Van gaudir d’una estona molt agradable al lleure, amb un seguit d’activitats manual, berenars especials, trobades per recitar poemes i la visita de l'alcaldessa i del tinent d'alcalde de Sant Cugat per fer entrega a la gent gran de les roses per part de l'Ajuntament de Sant Cugat.  

La decoració més destacada, va estar la de la Residència Font Florida, amb una maqueta feta entre persones residents i professionals. Aquesta representava l’enfrontament de Sant Jordi amb el drac a un poble medieval. Però la part realment important van estar les roses que van rebre per part del servei de Voluntariat de La Caixa. Aquestes estaven fetes de paper i pintades a mà pel Taller Ocupacional Ariadna, una associació de pares, mares i tutors/-es de persones amb discapacitat intel·lectual.

Les persones residents del Centre Assistencial Mutuam La Creueta, també van rebre la visita dels i les voluntàries de La Caixa, les quals van repartir roses solidàries a tothom. El centre va comptar també amb una paradeta de llibres i roses a la recepció i van gaudir d’unes sardanes al pati principal de la mà de la Colla Sardanista del Casal de Gràcia, Sabadell. Tot això acompanyat de menús especials, pastís de Sant Jordi i cava,  

L’equip de professionals de la Residència Mercat del Guinardó, van organitzar un seguit de jocs, balls, tallers de treballs manuals i la missa d’eucaristia amb el mossèn de la parròquia del barri.

A la Residència Les Franqueses i Molí-Via Favència, van acompanyar activitats i berenar especial amb unes roses solidaries. En el cas de Les Franqueses, provenien de l’Associació Mirall, la qual promou el feminisme d’acció social, en agraïment a treballadors i treballadores per tot l’esforç durant la pandèmia.

Els i les residents de la Residència Rubí, van estar molt protagonistes durant la diada, ja que a banda de muntar una parada de roses i punts de llibre i activitats variades, van estar presents a les xarxes socials. Amb l’ajuda dels professionals del centre, les persones residents es van gravar fent lectures de poemes o relats per compartir-ho a través de les xarxes.

La Residència Vila-seca va estar plena de jovent i canalla per Sant Jordi. A través del servei comunitari amb l’IES Vila-seca i amb la col·laboració de l’Escola Mestral, la gent gran del centre va gaudir de tallers amb l’alumnat i d’un recital per part dels infants. En agraïment, els i les residents van obsequiar les visites amb una lectura de contes, punts de llibre i roses de ganxet. A més, també es van organitzar tallers de cuina i el Centre de Dia Vila-seca i l’eDCA van fer manualitats amb les persones usuàries.

El Centre Residencial Mutuam Manresa també va tenir visites. Amb el centre decorat amb murals van rebre a la gent d’Ampans, els quals van repartir roses a usuaris. Els nois i noies del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Atenció a la Dependència de l’Institut Guillem Catà també van anar al centre a fer un taller de punts de llibres amb els i les residents. Els residents de la Llar-Residència Salut Mental La Sardana, van aprofitar el dia per anar a les paradetes de Manresa.

Mentrestant, als Habitatges Tutelats Mion de Manresa, la diada va coincidir amb el seu 16è aniversari. Per celebrar-ho es van fer un concurs de truites, un bingo d’aniversari un dinar molt especial el qual va concloure amb l’entrega d’un detall d’aniversari i les roses de Sant Jordi.

A la Residència Jaume Nualart van fer èmfasi en coneixement i el saber, recreant un mural de ‘Com es transmet el saber’. En aquest mural es van penjar reflexions sobre com sabem el que sabem. Es va fer referència a poesies, experiències i refranys. Aquesta acció va donar pas a un col·loqui popular el qual en acabar es va fer repartició de roses i un taller de xapes al Centre de Dia.

A l’Hospital d’Atenció Intermèdia Mutuam Güell, es van repartir roses per a tothom, professionals i persones ateses i es va muntar una paradeta de llibres, la qual destinava la recaptació a l’ajuda dels refugiats d’Ucraïna. Des del Programa Final de Vida i Soledat de Fundació La Caixa, promogut pels EAPS Mutuam, es va fer repartició de roses solidàries per part dels voluntaris a persones usuàries. En concret van ser roses fetes a mà cedides per l’Associació Espanyola Contra el Càncer de Barcelona. També es va fer un contacontes  a la gent gran de l’Hospital de Dia.


Deixa un comentari