Mutuam aposta per unes celebracions de Sant Jordi lúdiques i participatives

Maig 2, 2017

Més enllà de la presència de roses i llibres, el Sant Jordi ha omplert els centres de Mutuam de tallers i activitats lúdiques i culturals, moltes d’elles obertes a les famílies i a la participació comunitària. Al Centre de dia Torre Romeu van decidir celebrar la diada treballant tots junts en l'elaboració d'un pastís, una activitat plena de significat per despertar els sentits amb emocions adormides.  En canvi, al Centre de dia Nova Lloreda van preferir organitzar una festa que va incloure un recital poètic. Van ser nens i nenes de 5è de primària del col·legi Mercè Rodoreda de Badalona els que van llegir poemes d’autors important i en van improvisar de propis.

A la Residència Les Franqueses, els dies previs es van preparar diferents activitats, entre elles, tallers creatius per fer un cavaller Sant Jordi amb la rosa. La celebració, que es va fer amb la participació de residents, familiars, personal, voluntaris i amics, va comptar amb un recital de poesies que va començar amb l’explicació de la llegenda de Sant Jordi i el drac i va acabar amb una cançó gesticulada amb els seus personatges.

A Font Florida van celebrar dues vegades el Sant Jordi: el divendres, amb una representació teatralitzada de la llegenda i un berenar especial, i el diumenge, anant a vendre roses i manualitats al carrer.  Al Centre Mutuam La Creueta, a més de les diferents activitats de preparació de la jornada, com la confecció de roses, el cap de setmana del 21 al 23 abril, a la recepció del centre, es va muntar la ja tradicional paradeta de Sant Jordi, amb llibres, roses i manualitats per a aquest dia. No hi va faltar tampoc pastís de Sant Jordi i cava per a tothom.

L’Hospital sociosanitari Mutuam Güell també va optar per muntar una paradeta de venda de roses i llibres. Les flors les havien fetes a mà els residents dels Apartaments tutelats i els llibres van ser recollits mitjançant les donacions dels companys, tot amb la intenció de recaptar fons per les ONG Fundació Quetzal (Guatemala) i Amigos de Silva (Etiòpia).

Implicació de l’entorn

Obrir els centres a les famílies i buscar la seva participació ajuda a potenciar relacions basades en la confiança i a compartir moments significatius per a tothom. Per això, al centre de dia de Sabadell van convidar les famílies a implicar-se en els tallers, en els quals es va estimular a cadascú perquè expressés les seves preferències, gustos i capacitats, escoltant música, fent flors de papers o llegint els seus poemes.

El Centre Residencial Mutuam Collserola va preparar la celebració de Sant Jordi durant tota la setmana, fent punts de llibre per a tots els residents i escrivint relats per al concurs literari d’enguany. La temàtica era lliure, però molts es van centrar en aquest festivitat tan important al nostre país. El 21 d'abril van escoltar un recital de poesia de la Maria Dolors Berneda, una de les residents. Després, es va fer el lliurament de premis i es va muntar una paradeta amb llibres.

Al Centre de dia Creu de Barberà es va celebrar una petita festa, amb un berenar especial que van preparar l'educador social i les gerocultores. A més a més, es van regalar els obsequis que els mateixos usuaris havien fet manualment. A la Residència Rubí també es va apostar per les manualitats i, un dies abans del Sant Jordi, van muntar una paradeta de venda de les seves roses “handmade”.

Les celebracions a la Residència Vila-seca es van allargar uns quants dies i van ser força diverses. Van muntar un mostrador amb alguns llibres, un escrit en forma de pergamí i la bandera i van organitzar una trobada amb els alumnes de l'Escola Mestral de 2n de primària, que van recitar poemes. Els estudiants van regalar un punt de llibre als residents i aquests els van donar una rosa de llaminadura. A més, divendres un grup de voluntaris van fer un recital de lectures extretes de La Veu em frisa en un Cafè Tertúlia i diumenge els avis i àvies van gaudir de l’actuació musical de la filla d'un d’ells.

En definitiva, cadascun dels centres i residències de Mutuam va celebrar al Sant Jordi a la seva manera però sempre amb la tradició i la participació dels usuaris com a elements cabdals. Les festivitats com aquesta sempre són una bona excusa per trencar amb la rutina i descobrir noves maneres d’activar-se i passar-ho bé.


Deixa un comentari