La música com a teràpia a la Llar residència La Sardana
Un grup de persones usuàries de la Llar residència La Sardana, un equipament de Grup Mutuam a Manresa, porta a terme setmanalment sessions de musicoteràpia i classes de guitarra dirigits per la musicoterapeuta Carmen Trobat del Centre de musicoteràpia Trobyros de Manresa. L'objectiu central de les sessions és millorar la salut mental i física dels usuaris, provocant canvis en la conducta. Entre els beneficis de la música, destaca el fet que els ajuda a sentir-se més segurs de si mateixos i menys aïllats, els ofereix un sentit de control (sempre dins les possibilitats personals) sobre la seva ment i la seva vida.
Metodologia: «Abordatge Plurimodal»
Per tal d'assolir aquest objectiu, una de les tècniques que es fa servir a les sessions és la de la utilització dels sons i les vibracions. Amb aquests, s’aconsegueix produir canvis en la respiració i ritme cardíac tranquil·litzant així la ment, el cos i les emocions. Finalment, això influeix també en el sistema immunitari en general i els ajuda a estar més receptius als estímuls en el seu dia a dia. A les sessions, es fan altres activitats de forma individual i grupal, actives i passives, com són els exercicis respiratoris i de relaxació, escalfaments vocals i corporals (amb diferents activitats de moviment), el cant i l’ús d’instruments (guitarra i altres de fàcil maneig, com pandereta, claus, etc.). De fet, encara que cada setmana es fan activitats diferents es manté el cant com a troncal.
Perquè emprar el cant com a tronc de la teràpia
Mitjançant la veu ens comuniquem, tant amb un mateix com amb els altres (la parla, el crit o el cant), essent essencial per a les necessitats socials i emocionals. Quan escoltem una veu, escoltem una persona, escoltem el que ens està comunicant: alegria, entusiasme, determinació, humilitat, confiança, afecte, tendresa, compassió, etc.
Amb el cant expressem d'una altra manera el que sentim, aprenem ritmes de forma natural, fet que ens ajuda també a estructurar sense adonar-nos també el ritme del llenguatge natural. Millora l'autocontrol, la comunicació, la concentració, l'atenció i l’escolta i proporciona alegria i ajuda a recuperar la confiança en un mateix i a alliberar obstacles emocionals. Amb l'ajuda de la veu es pot treure l’energia que volem o la que necessiten eliminar.
En el cas concret de les persones amb trastorns mental greus, és recomanable, a més a més, per les importants dificultats que tenen a nivell de comunicació i d'estructuració i maneig del llenguatge produïdes per la malaltia. En tractar-se d’una activitat grupal, també desenvolupen habilitats socials i aprenen formes d'interacció social i de comunicació amb els altres.
93 380 09 70