El blog del grup mutuam

Compartim coneixements sobre la gent gran i el malalt crònic

L’Hospital Sociosanitari Mutuam Girona imparteix un taller sobre la disfàgia

Febrer 11, 2020

El 10 de febrer l’Hospital Sociosanitari Mutuam Girona va realitzar un Taller sobre la Disfàgia oro-faríngia adreçat a pacients, familiars i cuidadors. Inicialment, el taller va ser impartit per la logopeda del centre, Neus Martíque que va explicar de què es tracta aquesta alteració de la deglució, quins tipus de disfàgia existeixen, i quines són les seves senyals i símptomes. Després, la nutricionista de l’empresa ARCASA, Emma Esteba, va tractar la prevenció de la desnutrició o deshidratació en persones que pateixen disfàgia. ¬¬Per acabar, la doctora Marta Ripoll va explicar les implicacions de la disfàgia en relació amb la medicació, doncs hi ha riscs d’ennuegament freqüent, micro-aspiracions, tos i veu humida que poden conduir cap a la pneumònia aspirativa.

Acabada la teoria van iniciar un taller pràctic per conèixer i comprovar els tipus de viscositats que pot tenir un líquid, i sobretot saber que tot líquid es pot espessir, ja sigui amb gas o sense, calent o fred. L’equip de nutricionistes d'ARCASA, l’Elisabeth Alaiza, Jordi Quintana i Emma Esteba van fer una mousse de pebrot escalivat , demostrant com es pot arribar a adaptar l'alimentació de forma senzilla i pràctica.
L’objectiu amb el que es va dissenyar aquest taller era que cuidadors i familiars coneguessin de primera mà què significa i implica tenir disfàgia, observant els esdeveniments que intervenen en la deglució, i conèixer la importància que té el fet d’adaptar els aliments i els líquids.
Tots els assistents al taller van estar molt agraïts i satisfets amb la formació i les explicacions. Entre pacients i familiars, la disfàgia no és molt coneguda i adaptant els menús, aliments i líquids, es pot fer una vida molt normal. Durant el taller, els ponents van recordar varies vegades que malgrat la disfàgia és una alteració de la deglució, ha de tractar-se de forma incipient, doncs és un fet fonamental i molt important per sobreviure, que té una vessant social que no podem oblidar.


Aquest ha estat un dels molts tallers de formació entorn la disfàgia que l’Hospital Sociosanitari vol dur a terme per conscienciar sobre la existència d’aquesta alteració i formar en la seva prevenció i tractament als mateixos pacients, cuidadors i als seus famílies, treballant les textures dels aliments i donant un paper protagonista a la nutrició.