L’Hospital Sociosanitari Mutuam Girona imparteix un taller sobre la disfàgia

Febrer 11, 2020

El 10 de febrer l’Hospital Sociosanitari Mutuam Girona va realitzar un Taller sobre la Disfàgia oro-faríngia adreçat a pacients, familiars i cuidadors. Inicialment, el taller va ser impartit per la logopeda del centre, Neus Martíque que va explicar de què es tracta aquesta alteració de la deglució, quins tipus de disfàgia existeixen, i quines són les seves senyals i símptomes. Després, la nutricionista de l’empresa ARCASA, Emma Esteba, va tractar la prevenció de la desnutrició o deshidratació en persones que pateixen disfàgia. ¬¬Per acabar, la doctora Marta Ripoll va explicar les implicacions de la disfàgia en relació amb la medicació, doncs hi ha riscs d’ennuegament freqüent, micro-aspiracions, tos i veu humida que poden conduir cap a la pneumònia aspirativa.

Acabada la teoria van iniciar un taller pràctic per conèixer i comprovar els tipus de viscositats que pot tenir un líquid, i sobretot saber que tot líquid es pot espessir, ja sigui amb gas o sense, calent o fred. L’equip de nutricionistes d'ARCASA, l’Elisabeth Alaiza, Jordi Quintana i Emma Esteba van fer una mousse de pebrot escalivat , demostrant com es pot arribar a adaptar l'alimentació de forma senzilla i pràctica.
L’objectiu amb el que es va dissenyar aquest taller era que cuidadors i familiars coneguessin de primera mà què significa i implica tenir disfàgia, observant els esdeveniments que intervenen en la deglució, i conèixer la importància que té el fet d’adaptar els aliments i els líquids.
Tots els assistents al taller van estar molt agraïts i satisfets amb la formació i les explicacions. Entre pacients i familiars, la disfàgia no és molt coneguda i adaptant els menús, aliments i líquids, es pot fer una vida molt normal. Durant el taller, els ponents van recordar varies vegades que malgrat la disfàgia és una alteració de la deglució, ha de tractar-se de forma incipient, doncs és un fet fonamental i molt important per sobreviure, que té una vessant social que no podem oblidar.


Aquest ha estat un dels molts tallers de formació entorn la disfàgia que l’Hospital Sociosanitari vol dur a terme per conscienciar sobre la existència d’aquesta alteració i formar en la seva prevenció i tractament als mateixos pacients, cuidadors i als seus famílies, treballant les textures dels aliments i donant un paper protagonista a la nutrició.


Deixa un comentari