La Residència Mutuam Manresa a favor de la normalització de les persones amb diagnòstic mental

Març 24, 2015

El 12 de març l'Escola Diocesana de Navàs va organitzar la 1a Jornada d'Integració Social, sota la idea: "Normalitzar la salut mental des de l'àmbit social". En el transcurs d'aquesta primera edició, es van presentar varies experiències que dins l'àmbit social,  s’estan treballant actualment per atendre persones que pateixen o han patit algun trastorn mental, i entre elles va participar la Residència Mutuam Manresa, explicant el paper de la Llar-Residència La Sardana, que gestiona Mutuam.

La part del jornada dedicada a "Experiències, programes i serveis de salut mental, des de l’àmbit social a les comarques centrals", la psicòloga de la Residència Mutuam Manresa, Gemma Lana, i la treballadora social, Alba Ruiz, varen presentar el recurs de llar-residència per a malalts mentals, la tipologia d’usuaris atesos, els seus objectius, la metodologia de treball, destacant en tot moment la importància d'una  integració social adient a l’hora d’atendre aquest tipus de malalts.

L'exposició va tenir molt bona acollida per part de familiars que pateixen pel futur del seu fill o familiar, que encara desconeixien l’existència d’aquest tipus de recurs.

En el transcurs de la jornada vàrem poder gaudir de l'experiència personal de Berta Oliveras Peig. Aquesta llicenciada en comunicació audiovisual, directora, guionista i productora ens va presentar el seu documental Amunt, que mostra les vivències i reflexions de persones que pateixen un trastorn bipolar en la seva fase maníaca.

Tots els ponents vàrem coincidir en la importància de sensibilitzar sobre aquestes malalties i la tasca que tenim tots per endavant,  per minimitzar al màxim l'estigma i la incomprensió que pateixen els afectats i les seves famílies. Altres entitats com la Fundació Humanitària Josep Trueta de Berga, el Centre de Recursos en TEA de la Catalunya Central i l'Associació de Familiars de Malalts Mentals del Bages, van aportar la seva experiència personal des del punt de vista dels familiars, reivindicant més agilitat en els recursos, que molt habitualment es troben immersos en la burocràcia. Per concloure la jornada, Sor Lucia Caram, germana clarissa i membre de la Fundació Rosa Oriol ens va fer reflexionar amb la  conferència, "Els efectes de la crisis econòmica en la salut mental", que va tocar també un àmbit molt sensible.


Deixa un comentari