La Residència les Franqueses aposta per celebrar el Nadal amb activitats comunitàries i tradicionals

Gener 24, 2018

Durant el mes de desembre i amb el Nadal a prop, a la Residència Les Franqueses, propietat de la Fundació Privada de les Franqueses del Vallès per a la Gent Gran gestionada per Mutuam, van posar fil a l’agulla i, entre tots, van preparar la decoració del centre per a les festes. La pràctica d’activitats artístiques influeix de forma positiva en la salut i la qualitat de vida de les persones grans. Els orienta en el temps i els ajuda a treballar la capacitat de concentració, la paciència, la perseverança, la disciplina i la creativitat. A més, els ajuda en l’àmbit comunicatiu, ja que facilita l’expressió de manera diferent dels sentiments en aquest moment.

Decoració de Nadal a Les Franqueses
Decoració de Nadal a Les Franqueses

Intercanvi intergeneracional

Alegria i afecte a canvi d’experiència i saviesa. Cada any per les festes de Nadal en aquesta residència inclouen en les seves activitats les trobades d’intercanvi intergeneracionals amb els nens i nenes de P5 de l’escola Guerau de LIost de Corró d’Avall i també la visita dels nois i noies de 3r d’ESO de l’escola Anna Mogas de Granollers. Es tracta d’una experiència molt enriquidora per ambdues parts. Després de les visites escolars, les persones grans se senten satisfetes i els petits i joves recorden les histories que els han explicat. La relació entre petits, joves i grans ofereix importants beneficis individuals i també socials. L’alegria que transmeten els i les alumnes és la millor medicina contra l’aïllament i el cansament físic i mental de les persones grans. La saviesa, la paciència, l’agraïment i l’afecte dels avis cap als nens i nenes, nois i noies, són valors imprescindibles en la societat actual.

El tret de sortida a les festes de Nadal va ser una visita molt especial: els capgrossos i els grallers de Sant Vicenç de Montalt, que junts van compartir amb els residents la fal·lera i la música gegantera. Els capgrossos que van dansar van ser l’Avi Pere, un senyor molt estimat del poble que va complir els 105 anys, El Dimoni, la Minyona i l’Avi Mariner.

Els familiars i professionals que ho van desitjar van tenir l’oportunitat de ser un capgròs durant una estona. Va ser divertit i van quedar ganes de repetir-ho. A la residència estan molt agraïts a la colla gegantera de Vicenç de Montalt.

Caga tió a Les Franqueses
Caga tió a Les Franqueses

Tradicions recuperades

Si bé el Nadal arriba acompanyat de tradicions a tot arreu, aquestes prenen una forma diferent a cada lloc. A la Residència Les Franqueses, la tarda del divendres 22 de desembre van celebrar una tradició catalana molt antiga, el Caga tió. Després de cantar diverses vegades la coneguda cançó per a aquesta ocasió, va arribar el moment més esperat, saber què havia cagat el Tió, que va tenir detalls per als residents i per al personal de la residència.

 

 


Deixa un comentari