Ikigai, la recerca de la felicitat al Centre Assistencial Mutuam La Creueta

Octubre 6, 2021

El Centre Assistencial Mutuam La Creueta per a gent gran ubicat a Sabadell, porta a terme un seguit d’activitats anomenades “La recerca del nostre IKIGAI”. Basades en el model d’Atenció Centrada en la Persona, aquestes pretenen que les persones residents treballin en la cerca de la felicitat, fent les coses que més els hi agraden.

L’Ikigai és un principi japonès que es podria traduir, ’iki’ com a ‘vida’ i ‘gai’ com a ‘motiu, sentit, valor’. Cadascun de nosaltres en té el seu, i el seu descobriment implica centrar-nos en les coses que realment lliguen amb la nostra essència. Al llarg de la vida, aquest principi pot canviar, fent que una cosa rellevant a la nostra infància no ho sigui a l’etapa adulta. Per això convé tornar a valorar alguns aspectes de la nostra vida, per comprovar si el nostre ikigai perdurarà o si s’ha de fer una actualització perquè encaixi en la nostra situació vital.

Les diferents activitats les ha liderat la psicòloga del centre, Ana Rubio. El punt de partida va ser assabentar-se de les aficions i interessos de les persones residents i a partir d’aquí, setmanalment s’anava centrant l'activitat en un usuari o afició.

Ikigai Centre Mutuam La Creueta, Ikigai, la recerca de la felicitat al Centre Assistencial Mutuam La Creueta

Una setmana, la protagonista va ser una resident que havia estat pintora. Gràcies al fet que la seva família va enviar al centre fotografies dels seus quadres, es va organitzar una petita exposició d’obres d’art. La usuària explicava orgullosa als seus companys quin tipus d’art feia, la pintura que utilitzava, el nom de les seves obres, etc.

Una altra setmana, els hi va tocar a les cosidores del centre. Aquestes van explicar als altres com es fa un patró i com es munta, fins i tot un usuari participatiu es va oferir a fer de maniquí.

Però no només es tracten les professions, també els desitjos, com és el cas d’un dels residents que somniava a estudiar arquitectura. Per aquesta sessió, l’Ana li va portar un plànol de la Sagrada Família per estudiar-lo.

Aquestes activitats resulten molt gratificants tant per professionals com per les persones residents. Moltes d’aquestes sessions resulten emotives. Un exemple d’això, és el cas d’un altre resident, que va ser jugador professional d’hoquei patins. Aquest va participar amb la selecció espanyola en el Mundial A d’Hoquei patins masculí el 1951, la qual va resultar guanyadora de l’or. A través de l’ikigai, l’Ana en assabentar-se d’aquest fet, va retransmetre el partit en pantalla el dia de l'activitat i l’usuari encantat va explicar com ho va viure, les estratègies que seguien, i molt més. Per concloure, van obsequiar l’usuari amb un pal d’hoquei, el qual va sorprendre i emocionar al resident que entre llàgrimes ho va agrair de tot cor.

El seguit d’activitats han donat tant de si, que les persones usuàries han volgut escollir les fotos dels seus moments preferits i penjar-les a un passadís i sala estimulativa on pengen objectes especials per a ells. D’aquesta manera cada cop que passin per allà poden explicar a companys i companyes els bons records que els hi ha deixat l'ikigai.


Deixa un comentari