La Residència Vila-seca per a gent gran pionera en implementar la metodologia Humanitude a Catalunya

Maig 5, 2023

L’equip de la Residència Vila-seca per a gent gran ha estat el primer a Catalunya en acabar la formació Humanitude i començar a implementar-la en la seva manera de cuidar. Es tracta d’una metodologia que promou el benestar en la cura i que combina una filosofia amb tècniques perquè les persones cuidadores i les ateses se sentin segures, còmodes i amb dignitat durant l’atenció.

Humanitude i Atenció Centrada en la Persona

La metodologia la van desenvolupar Yves Gineste i Rosete Marescotti el 1979 i es basa en quatre pilars bàsics: la mirada, el tacte, la parla i la verticalitat. Aquesta manera de cuidar buscar establir una relació positiva i una connexió emocional entre les persones cuidadores i les ateses per promoure un ambient agradable.

És complementària a l’Atenció Centrada en la Persona, ja que l’Humanitude no se centra només en el benestar de la persona atesa sinó també en el de la cuidadora. Parteix de la premissa, que no és possible donar una atenció excel·lent si el o la cuidadora no gaudeix d’una relació positiva amb el seu entorn.

Implementació

La formació a l’equip de Vila-seca va començar l’octubre del 2022 i va estar impartida per la directora d’Humanitude Espanya, María José Cid i amb la participació de Franck de Vivie, director Internacional de Desenvolupament de l’ Institut International Gineste-Marescotti.  Aquesta va ser una formació interdisciplinària de vint-i-vuit hores repartides en una setmana  on es combinaven teoria i pràctica. Durant les sessions es va posar el focus en el conjunt d’habilitats que es requereixen per poder portar a terme aquesta filosofia de cura, les quals es poden aprendre, entrenar i perfeccionar.Humanitude Residència Vila-seca

Tot i que la formació l’ha realitzat tot l’equip de professionals del centre, es va crear un grup motor que avui dia vetlla per la seva implementació. Aquest està format per professional de cada disciplina, com infermeria, psicologia, administració, auxiliars de geriatria, direcció i membres de la comissió d’Atenció Centrada a la Persona.

En acabar la formació, a través d’aquest equip líder s’han posat en marxa accions pel funcionament de l’Humanitude a la residència. Entre altres, es van començar a fer recordatoris setmanals a professionals sobre les pràctiques millorades, es van organitzar xerrades amb les famílies per involucrar-les i es van reorganitzar reunions diàries de quinze minuts amb tothom per a comentar aspectes sobre l’execució. A més, paròdicament s’avaluen diferents paràmetres de manera científica com l’administració de fàrmacs, caigudes i  aplicació de  cures Humanitude del personal.

Responsabilitat de grup

Aquest projecte està emmarcat dins de la Responsabilitat Social Corporativa del Grup Mutuam i pertany a l’eix de ‘Clients i Usuaris’. En concret, fa referència a l’objectiu d’impartir cursos formatius especialitzats per millorar l'atenció amb els pacients i entendre els canvis en les necessitats de les persones grans, per potenciar el seu desenvolupament personal, el benestar físic i respectar la dignitat i l'autonomia de la persona.

Brindar una cura humana, una cura digna, no es pot deixar a l'atzar ni a la sort, és una intencionalitat i una competència. I  aquesta   és l’aposta  que  el Grup Mutuam  ha fet  a la  Residència Vila-seca i amb tot el seu equip professional, la qual servirà de precedent per una possible extensió a la resta de centres.


Deixa un comentari