Estudiants imparteixen una xerrada informativa intergeneracional a usuaris i pacients de l’Hospital Sociosanitaria Mutuam Girona

Juliol 3, 2019

Els dies 22 i 24 de maig a l’Hospital Sociosanitari Mutuam Girona, els estudiants del curs “Tècnic en Cures d’Auxiliar d’Infermeria” de l'Institut Narcís Xifra i Masmitjà, en el marc del projecte  "Educació per a la Salut" van organitzar una xerrada informativa a usuaris i pacients ingressats a l’Hospital de Dia Mutuam Girona, a partir de càpsules de salut sobre l’aparell circulatori i l’aparell urinari.  Vint-i-cinc estudiants per grup van fer la presentació de les càpsules de salut, utilitzant maquetes i realitzant vàries “performance”, fent la formació més visual i entenedora per a la gent gran.

Després es va preguntar als pacients de l’Hospital de dia com van viure l’experiència i què en recordaven. Molts d'ells expliquen que els estudiants van parlar sobre la circulació de la sang. Els hi van fer una comparació amb uns plàstics que representaven les artèries del cor. L'experiment consistia en agafar el primer tub i tirar-hi líquid dintre perquè tothom veiés que passava bé. Amb el segon plàstic o tub feien el mateix, però estava una mica obstruït i el líquid no passava tan lleuger. Amb el tercer i últim tub, el líquid no passava gens, el que venia a demostrar que estava obstruït del tot. Ells van entendre que si les artèries estan taponades i la sang no passa, pot haver-hi problemes com dolor al pit, dolor al braç juntament amb fatiga i de seguida s'ha d'anar al metge perquè podria ser un infart o un angina de pit. “Explicat així s’entén molt més fàcilment”, comenten.
També recorden que van parlar de la pressió alta. "Si tens mareig, mal de cap o menges amb massa sal en els àpats, pots tenir problemes per què et pot pujar la pressió. "
Un altre tema que recorden és la infecció d'orina. "Pot donar picor quan vas al lavabo, o pot ser que facis menys orina del que és habitual o que facis orina amb una mica de sang. També és motiu per consultar al metge." Un altre pacient va explicar que li va quedar molt clar que no es pot abusar ni del cafè ni del te.

La col•laboració de les dues institucions en aquesta trobada inter-generacional va ser molt satisfactòria tant pels estudiants com pels pacients i usuaris de l’Hospital de dia. Ho van trobar molt interessant i les explicacions se’ls van fer curtes. Els va agradar molt que els joves s’interessessin per ells. Van estar molt contents perquè els estudiants els van portar un petit detall per a cada assistent a la xerrada.


Deixa un comentari