Els usuaris de La Sardana participen de nou al Premi Art Brut Agustí de Semir i Conxa Millán

Juny 12, 2017

La Fundació Salut Mental Centre Psicoteràpia Dr. Fàbregas va crear, fa més de 18 anys, el Premi a la creativitat artística Agustí de Semir – Conxa Millán, adreçat a usuaris de serveis de salut mental, com un modest homenatge a Agustí de Semir. Diputat president de la Comissió informativa de Sanitat i Assumptes Socials de la Diputació de Barcelona, el 1981, Semir engegà el Pla d’Assistència Psiquiàtrica de la institució, que fixaria les bases del Model Comunitari.

Aquest concurs té com a objectius, a més de descobrir nous talents artístics, lluitar contra l’estigma i la discriminació en salut mental, afavorir les tasques d’inclusió social de moltes persones i sensibilitzar i generar un canvi positiu d’actituds del conjunt de la col·lectivitat vers la problemàtica de salut mental.

Per tal de difondre el concurs més enllà de l’àmbit de la salut mental, es convida cada any a  participar com a jurat a persones reconegudes en l’àmbit artístic  (pintors, escultors, dissenyadors gràfics, etc.). Es tracta, en definitiva, de fer un viatge de sortida de l’espai de la Salut mental a l’espai de la Cultura. De la malaltia, a la creació artística.

La Residència La sardana Mutuam Manresa ja fa 5 anys que hi participa i una de les seves usuàries va quedar finalista l’any 2013 gràcies a un dibuix d’un nu del cos humà. Cada any el jurat delibera sobre les diferents possibilitats en relació al tema del concurs fins a trobar una idea que a tothom li sembli adient. En aquesta edició, el tema escollit ha estat “Vehicles”. Es tractar d’elaborar un dibuix amb una tècnica de lliure elecció, a un sol color o de colors, en un format horitzontal estandaritzat que proporciona la pròpia organització a totes les persones que hi vulguin participar.

Aquest any hi han participat 9 usuaris de la Llar residència La Sardana. El lliurament de premis s’efectuarà en el mateix acte en què es farà públic el veredicte, el 16 de juny, a les 12.30 h, a l’auditori de Caixaforum a Barcelona.

Des del 2009, cada any s’ha editat un llibre amb totes les obres, que es lliura a cadascun dels participants i que es troba també a la venda. Els dibuixos premiats dels diferents anys es poden visualitzar a la pàgina http://www.cpbart.org.


Deixa un comentari