Els usuaris de la Llar residència La Sardana participen en un Taller creatiu

Octubre 20, 2017

Dues usuàries de la Llar residència La Sardana per a persones amb problemes de salut mental, un centre de Mutuam a Manresa, van participar el curs passat al taller de dansa-teatre inclusiva, conduït per la psicòloga i ballarina Maria Ribera, organitzat per l’Ajuntament d'aquest municipi del Bages. Aquest taller permet explorar els recursos de la dansa contemporània, el món de les titelles, la màscara i el teatre d’ombres com a forma d’expressió mitjançant el llenguatge corporal.

Al llarg de catorze sessions, que es van celebrar de març a juny, hi van participar un total de disset persones, set de les quals provinents de Mutuam i la resta del Centre de Dia de Salut Mental d’Althaia i del Centre de Disminuïts Físics del Bages. La proposta, anava dirigida tant  a persones sense discapacitat  motivades per l’expressió corporal i interessades en adquirir nous aprenentatges per a la inclusió social a través de les arts escèniques com a usuaris de diferents recursos d’atenció a la salut mental del Bages i a persones amb mobilitat reduïda interessats en el món de la expressió corporal i la dansa. L’objectiu era compartir una mateixa experiència creativa i artística sense que la discapacitat o els diagnòstics fossin rellevants.

L’experiència  ha estat molt ben valorada per part dels responsables dels usuaris derivats de salut mental i de persones amb mobilitat reduïda i com a acció favorable a la a la seva inclusió social. Així mateix, els propis usuaris van destacar la satisfacció de poder participar en aquesta activitat junt amb persones que no patien cap malaltia mental i amb les quals no estan tan acostumats a compartir aquests espais. També les persones que no patien patologies van poder trencar tabús i descobrir altres col·lectius des d’una vesant no estigmatitzadora.

Usuaris de Residència la Sardana al taller
Usuaris de Residència la Sardana al taller

La pràctica grupal de dansa-teatre va crear unes dinàmiques relacionals molt positives entre totes les persones participants. Iniciatives conjuntes com aquesta formació de dansa-teatre inclusiva, sorgides entre l’acció municipal i diferents agents/serveis com Mutuam, el Centre de Dia de Salut Mental, el Centre de Disminuïts Físics del Bages i Mosaic, contribueixen a desestigmatitzar alguns perfils vulnerables a l’exclusió social (persones amb discapacitats, amb mobilitat reduïda) i a vincular-los a propostes socioculturals obertes al conjunt de la ciutadania.

 

 

Encara no coneixes el Centre Residencial Mutuam Manresa?Ampliar informació

Deixa un comentari