El Centre de dia Onyar col·labora al projecte intergeneracional ‘Grans experts’

Març 14, 2017

El Centre de dia Onyar, ubicat al centre cívic Montilivi, ha col·laborat amb Càritas Girona en el  projecte “Grans experts”, que ja fa temps que està en funcionament. La iniciativa pretén fomentar les relacions intergeneracionals acostant als joves les vivències de persones grans que elles mateixes expliquen a les aules de diferents centres.

Per portar-ho a terme, Càrites selecciona gent gran de l'entorn que hagi viscut experiències que puguin ser atractives per als nois i noies i que, al mateix temps, tingui les habilitats per explicar-les fent connectar el jovent amb realitats del seu entorn que els poden passar desapercebudes.

Biografia d’artesà i músic

En aquest cas, des del centre de dia, es va proposar la participació al projecte d'en Joan Massaller, mestre de l'ofici de ferrer de tall. Ell va obrir el seu propi taller i va treballar per tota la província de Girona i part de Barcelona fabricant eines per a perruquers, barbers, fusters, mecànics… Un cop jubilat, va classificar i catalogar totes les eines d'aquesta professió, que va cedir a la Diputació de Girona i que actualment estan exposades al museu de carros i eines del camp de Valls, en una sala que porta el seu nom i que inclou fins i tot un cotxe.

En Joan va compaginar el seu ofici amb la música. Va dedicar molts esforços econòmics a aprendre solfeig i sap tocar la guitarra, el llaüt i el contrabaix. Va ser membre de diferents cobles gironines i de dos grups d'havaneres, amb els quals fins i tot va enregistrar algun disc. Actualment, col·labora en la creació d’una coral en el Centre de dia, on dos cops a la setmana toca la guitarra per a les persones usuàries, i participa amb la coral del Centre cívic Montilivi.

Projecte 'Grans experts' al Centre de dia Onyar
Projecte 'Grans experts' al Centre de dia Onyar

Recopilant records

Durant quasi tres mesos, en Joan, conjuntament amb els professionals del centre de Dia Onyar  i els de Càrites, ha estat fent un recull de records i fotografies de la seva vida, confeccionant les exposicions i preparant l'explicació. Ja ha anat a exposar les seves vivències a l'escola Castellum de Sant Julià de Ramis, on encara té pendent una altra visita, i anirà també a l'escola Annexa de Girona.

En Joan creu en la necessitat que els joves prenguin consciència de com de diferent eren les coses abans i està totalment convençut que, si se’ls explica quina era la realitat dels seus avis, se’ls ajudarà a créixer valorant més el que tenen i a educar-se en uns valors que, segons ell, s'estan perdent.


Deixa un comentari