Tallers de memòria: mentalitza’t!

Juliol 22, 2024

Sempre ens han ensenyat que per estar bé físicament cal anar al gimnàs, menjar sa, i dormir bé. Però, què passa amb la ment? La memòria i les capacitats cognitives són essencials per mantenir l’autonomia i la qualitat de vida a mesura que envellim, i malgrat això, sovint ens manca informació sobre com hem de cuidar-les. Per tenir memòria, cal exercitar-la, mentalitza't!

Per això, avui parlem amb Raquel Donoso, educadora social de la Residència Mercat del Guinardó, qui des de fa ja uns anys imparteix alguns dels tallers de memòria que ofereix Grup Mutuam a la població. Amb ella descobrirem els grans beneficis d’una ment activa, i com s’exercita als tallers amb estratègies senzilles i efectives. Llegeix amb atenció, t’avancem que la lectura és un dels millors entrenaments!

Per què és tan important cuidar la memòria i les funcions cognitives quan ens fem grans?

El cervell és com un múscul: quan més l’exercitem, millor funciona. Per això és important treballar les capacitats cognitives totes les edats, igual que ho fem amb el nostre cos. Si deixem de pujar escales, ens costarà molt quan tornem a intentar-ho. La ment funciona de la mateixa manera: el que no es fa, es perd. A més, a mesura que ens fem grans el cervell pateix canvis fisiològics, i pot tenir deficiències que hem de pal·liar.

I què passa si no fem res per exercitar-la?

Si no fem res per treballar les capacitats cognitives i intentar compensar les  deficiències, aquestes empitjoren progressivament. Perdem memòria, capacitat d’atenció i de raonament, i fins i tot de comunicació. En conseqüència, es va reduint la nostra autonomia i augmenta l’aïllament social. A més, el risc de patir deteriorament cognitiu, demència i malalties neurològiques s’incrementa. Tot això es pot treballar, prevenir i resoldre amb exercicis i estratègies, que és el que treballem als tallers de memòria!

Com són aquests tallers? A qui van dirigits?

Són tallers de memòria i d'estimulació cognitiva, tot i que també tenen una important funció de socialització i de suport mutu. Ajuden moltes persones a sortir de casa i trobar-se amb altres amb necessitats similars, creant així un grup on poden expressar-se i sentir-se menys angoixades.

Els i les participants solen ser persones de més de 65 anys, que comencen a patir petites alteracions. Per assegurar que els tallers siguin efectius, es fa una entrevista inicial, amb un test cognitiu per determinar el nivell de cada persona, i així garantir que podrà seguir el curs.

Els tallers s’estructuren en set sessions. Durant aquest temps, a través d’exercicis individuals, grupals i deures per casa, anem creant l’hàbit de cuidar la nostra ment. D’aquesta manera, els i les participants poden integrar rutines i pràctiques per continuar treballant i millorant després de finalitzar el taller.

Quin tipus d’exercicis es fan?

Són exercicis enfocats a totes les habilitats i àrees cognitives: la memòria n’és una, però treballem també l’atenció, la concentració, les funcions perceptives, el llenguatge, el càlcul, l’orientació... A més, les activitats sempre estan pensades per al dia a dia.

Per exemple, tenim un exercici d’orientació amb un mapa del metro per a quan es visita una ciutat desconeguda, un altre per memoritzar el menú d’un restaurant, o els de seguir indicacions, molt importants, per exemple a l’hora d’entendre i recordar com prendre una medicació. Exercitar la memòria no vol dir fer només exercicis aritmètics!

A més, també donem estratègies per pal·liar aquells errors o mancances difícils de millorar, com ara deixar les claus sempre al mateix lloc per no perdre-les, o utilitzar calendaris per tenir controlades totes les cites mèdiques i activitats.

Quins són els efectes positius dels tallers de memòria en el dia a dia?

L’objectiu és ajudar les persones a mantenir una vida autònoma, perquè quan comencem a dependre dels altres, el deteriorament s’agreuja. Així que els efectes positius estan en la memòria, l’atenció i totes les capacitats cognitives, però també en la millora de l’autoestima i la qualitat de vida.

A més, com deia, als tallers es creen molts vincles, són una oportunitat per mantenir-nos actius. L’aïllament i els estats d’ànim depressius, a més, tenen un fort impacte en les funcions cognitives, així que d’aquesta manera també fem prevenció.

Podries compartir algun consell per exercitar les capacitats cognitives a casa?

Tot el que impliqui fixar l’atenció és un entrenament. Als tallers sempre recomanem fer mots encreuats i sopes de lletres, jugar a jocs de taula, i molt important: llegir... Tot això ajuda a mantenir i millorar les funcions cognitives.

Gràcies Raquel!

Com veiem, tenir una ment activa ens apodera per mantenir una vida independent i saludable. No cal esperar a tenir distraccions, apunta’t per aprendre a cuidar la memòria i continuar amb la teva vida com sempre!

Sessió pràctica 'No oblidis la memòria'
Quan? Dimecres 6 de novembre de 2024 a les 10:00h
On? Apartaments Collserola. Pg de la Vall d'Hebron, 159-169, Barcelona
Inscripcions:
Telefònicament al 93 380 09 60
Per correu electrònic a mutuamactiva@mutuam.com

No t'ho pensis i passa-ho a qui li pugui interessar!

Raquel Donoso

Educadora social Residència Mercat del Guinardó


No items found

Deixa un comentari